Euforie in horeca is na een week alweer weg

08 jun 2020 - 17:24

De eerste dag was prachtig, maar de horeca merkt wel dat het werken met de nieuwe coronamaatregelen hier en daar nog schuurt. Pinkstermaandag 1 juni om twaalf uur 's middags mochten de restaurants en café's na een kleine drie maanden de deuren weer openen, nadat ze door de coronacrisis dicht moesten.

Cafe Wouters in het centrum van Leeuwarden had een prachtige eerste dag, maar ziet nog wel ruimte voor verbetering, zo vertelt Sandra Frank. "De maandag was een fantastische dag, maar dat is langzamerhand wel wat weggeëbd. Ik denk dat dit in sommige gevallen angst is, en dat het te maken heeft met de onbevangenheid." Mensen moeten tegenwoordig namelijk reserveren als ze ergens wat willen eten of drinken. En dan is de spontaniteit van 'ergens aanwaaien' volledig weg.

Thuiswerken

Bij Wouters merken ze verder de gevolgen van de grote veranderingen in de kantoorgebouwen in Leeuwarden. "Wij draaien onze lunch op de zakelijk markt", legt Frank uit. En net die zakelijke lunch is volledig weggevallen nu een groot deel van de medewerkers thuis werkt. "De stad is overdag een stuk leger."

Langzamerhand komen er wel weer wat toeristen, "dat is mooi. Wij hebben natuurlijk de mazzel dat we hier weinig besmettingen hebben gehad."

Foto: Omrop Fryslân

Protocollen

Voordat de deuren vorige week geopend konden worden, moesten de restaurants en café's zich eerst wel voorbereiden op allerlei coronamaatregelen. Sommige daarvan bevallen na een week werken goed, maar anderen zorgen voor problemen.

Zo lukt het desinfecteren over het algemeen goed, zowel van de tafels als de handen. Ook de anderhalve meter werkt prima, maar als er alcohol in het spel is wordt het moeilijker.

Frank heeft nog wel een wens voor de komende maanden: "Laat het overdag 25 graden zijn, en dan 's nachts regen voor de boeren!" Want bij de terrassen hoeft niet te worden gereserveerd, en dat zorgt voor meer inkomsten.

(advertinsje)
(advertinsje)