Basisscholen weer volledig open: "Samen kunnen we het schooljaar toch nog mooi afsluiten"

08 jun 2020 - 09:27

Sinds bijna drie maand mogen de basisscholen maandag weer volledig open. De afgelopen maand werd er proefgedraaid met halve klassen, maar vanaf maandag zitten alle kinderen weer in de klas. In Dokkum zijn ze er klaar voor. "Samen kunnen we het schooljaar toch nog mooi afsluiten."

Peter Braam is directeur van de christelijke basisschool De Regenboog in Dokkum. Hij is blij dat alle leerlingen weer in de klas zitten. "Het verschil met de afgelopen weken is niet zo groot, alleen zijn de klassen nu wat voller." Toch heeft dat wel effect op de coronamaatregelen, merkt Braam. "Met deze volle groepen is het waarborgen van anderhalve meter afstand tussen de docent en de kinderen bijna niet te doen. Als je 25 tot 30 kinderen in de klas hebt, dan kun je als meester of juf eigenlijk niet eens langs de kinderen lopen."

Alle docenten op De Regenboog mogen zelf weten of ze wel of niet weer voor de klas willen staan. Braam: "We geven leerkrachten zelf de keuze of ze wel of niet les willen geven. Wij gebruiken spatschermen, als docenten dat willen. De kinderen wennen daar heel snel aan. Ze geven al een high five tegen het scherm aan."

Braam was erg te spreken over de afgelopen weken, waarin de helft van de kinderen weer in de klassen zat. "Kun je echt wat extra tijd aan de kinderen besteden. Dat wordt met volle klassen weer wat lastiger. Maar wij hebben nog vier weken te gaan, dus het is mooi dat wij het schooljaar zo met ons allen kunnen afsluiten."

Niet voor alle kinderen heeft de coronacrisis negatieve gevolgen gehad, merkt Braam. "Er zijn uitschieters, zowel naar onder als naar boven. Er zijn ook kinderen die het thuis heel goed hebben gedaan. Kinderen die door alle rust echt opgebloeid zijn. Dat is de andere kant van het verhaal."

Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Peter Braam, directeur van De Regenboog in Dokkum

Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Timo Jepkema is op de Burgerschool in Dokkum. Daar mogen de kinderen weer met zijn allen op school komen, maar vaders en moeders moeten bij het hek blijven staan. Eva Sinnema is directeur en merkt dat alles anders dan anders is. "We moeten niet vergeten dat het coronavirus er nog steeds is. We hebben gespreide pauzemomenten op drie momenten, zodat we de verspreiding zo veel mogelijk tegengaan. Kinderen mogen wel naast elkaar zitten, maar tussen leerkrachten is het wel nodig. Ook gebruiken we het digibord veel meer om op afstand instructies te geven. Maar ik ben blij dat alle kinderen er weer zijn."

De juf van groep 4 heeft er zin aan. "We proberen alles weer op orde te krijgen en iedereen een eigen plekje te geven. We gaan weer los en hopen dat het weer een beetje normaal is, zoals voorheen."Ook de kinderen zijn blij dat ze weer met hun allen in de klas mogen zitten. "Wij mochten niet meer in de klas zitten met elkaar, maar nu gelukkig wel weer."

Trefwoorden: 
Dokkum basisschool coronavirus
(advertinsje)
(advertinsje)