Friezin in New York: "Het einde van de protesten in nog niet in zicht"

Racisme houdt de wereld momenteel bezig. Wat begon in Amerika na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd gaat nu de hele wereld over. Floyd stikte nadat een witte politieman hem negen minuten lang een knie op de keel zette. Ook in Leeuwarden wordt komend weekend gedemonstreerd tegen racisme. Maar nergens is het protest zo groot als in de Verenigde Staten.
© Lizabeth Dijkstra
In New York woont Lizabeth Dijkstra. Ze komt van oorsprong uit Hitzum, maar woont al vier jaar in 'the Big Apple'. Ze promoveert in de filosofie op het onderwerp morele verantwoordelijkheid van de mens in relatie met kunstmatige intelligentie. Ze volgt de protesten in haar stad en de rest van het land op de voet en praat met vrienden veel over hoe ze iets kunnen doen tegen racisme in het land.
Van de protesten zelf maakt Lizabeth niet veel mee. Die zijn er niet veel in de buurt Brooklyn, waar ze woont. Maar ze zijn enorm groot en volgens haar houdt het voorlopig ook niet op. "Elke dag zijn er tienduizenden mensen die hier de straat op gaan en het einde is nog niet in zicht", zo zegt ze. De schaal van de protesten is volgens haar historisch. Hervormingen zullen het moeten veranderen en als dat niet gebeurt, dan zal er geweld om de hoek komen, zo verwacht ze.

Groot probleem

Racisme is volgens haar een groot probleem in Amerika. Het coronavirus bijvoorbeeld, heeft onder de niet-witte bevolking veel meer slachtoffers gemaakt. Ook economisch hebben zwarte Amerikanen het veel moeilijker en ze krijgen minder kansen. De statistieken geven aan dat zwarte en donkere Amerikanen veel meer in gevangenissen zitten. Ze hebben ook veel minder toegang tot de zorg.
De ongelijke behandeling ligt aan de oppervlakte. Volgens haar zijn er wel parallellen met Europa. Het is volgens haar duidelijk dat we kritisch naar onszelf moeten kijken wat dit onderwerp betreft. Het gaat volgens haar niet om de directe discriminatie, maar om de patronen in de maatschappij. Mensen worden buiten hun eigen schuld om achtergesteld.
© Lizabeth Dijkstra
Hoe de ontwikkelingen zullen aflopen, daar heeft Lizabeth nog geen idee van. Het kan twee kanten op. De ene mogelijkheid is dat er wordt ingebonden door de regering. Dat zou dan moeten betekenen dat er bijvoorbeeld hervormingen komen van het politie-apparaat. Volgens haar is de politie bijna een militaire organisatie die veel macht heeft. Er zou veel meer openbaarheid moeten komen over de misstanden van het politiegeweld.

Nog geen veranderingen

Maar het racisme zelf, dat is niet op korte termijn op te lossen, zo zegt ze. "Er zal veel meer moeten worden geluisterd naar de mensen die gediscrimineerd worden. Die zullen serieus moeten worden genomen." Of dat ook gaat gebeuren, weet Lizabeth Dijkstra niet. Racisme is nu in ieder geval een onderwerp waarover wordt gesproken, maar met president Trump aan de macht lijkt het er nog niet op dat er iets gaat veranderen. Het wachten is op verkiezingen. Het is spannend hoe dat zal aflopen. Daar valt nog niet zo veel over te zeggen.
Lizabeth Dijkstra in New York
Anderhalve meter afstand houden bij demonstraties is in Amerika niet de grootste 'issue'. Waar in Nederland fel wordt gereageerd op de Amsterdamse demonstratie en het feit dat er teveel mensen waren die te weinig afstand hielden, is daar in Amerika volgens Lizabeth veel minder aandacht voor. Dat komt volgens haar doordat in de Verenigde Staten het demonstratierecht tot de fundamenten van de gemeenschap behoort. Dat recht gaat boven alles.
"De zorgen zijn er wel, maar ik denk niet dat mensen en politici zullen uitspreken dat er niet mag worden gedemonstreerd vanwege corona", zo zegt ze. De situatie in New York is wat corona betreft ook beter dan enkele weken terug. Er zijn minder besmettingen en doden.
© Lizabeth Dijkstra