Meeste vrijwilligers Kazemattenmuseum blijven thuis

06 jun 2020 - 20:57

Het Kazemattenmuseum op de Afsluitdijk is voor het grootste deel van de tijd nog gewoon dicht. Het museum is in de hele maand juni maar drie dagen per week open. En dat heeft alles te maken met de inzetbaarheid van de vrijwilligers van het museum. Zo'n twee derde van de vrijwilligers zit thuis omdat ze in de risicogroep van het coronavirus vallen.

Een groot deel van de vrijwilligers is boven de zeventig en is erg enthousiast, maar volgend het museum is het gewoon niet verstandig om ze in te zetten. "De vrijwilligers willen wel heel graag aan de slag. Maar we raden ze het ook gewoon af. We willen geen enkel risico nemen", zegt vrijwilligerscoördinator Henri Meijering.

In de praktijk betekent dat dat er zo'n 25 vrijwilligers ingezet kunnen worden om bezoekers op te vangen. Met die bezetting lukt het het museum niet om de normale openingstijden aan te houden.

Inzetten op recordaantal bezoekers

Op vrijdag was het museum voor het eerst weer open. Verspreid over de dag kwamen er dertig mensen naar de Kazematten. Het verschil met vorig jaar is enorm. Voorzitter Ruurd Gaastra: "Vorig jaar hadden we begin juni zo'n 6.000 mensen over de vloer gehad. Nu stond de teller vrijdagmorgen nog op nul." Extra zuur is volgens Gaastra dat ze dit jaar eigenlijk hadden ingezet op een recordaantal bezoekers.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

"Het is dit jaar 75 jaar bevrijding. We hadden daardoor op veel extra bezoekers gerekend. En dat leek ook goed, want in mei hadden we alleen al aan schoolbezoeken meer dan 3.000 ingepland staan." Maar al die bezoeken zijn door het coronavirus niet doorgegaan. Gaastra had gehoopt dat er dit jaar zo'n 20.000 mensen naar het museum zouden komen, maar is nu al blij als er 10.000 komen.

Extra kosten

Het scheelt het museum een flinke hap inkomsten. En daar staan extra kosten tegenover. Zo heeft het museum zo'n 5.000 euro moeten investeren voor alle coronamaatregelen. Er zijn looproutes aangebracht op de paden en in de Kazematten. Ook is het bezoekerscentrum volledig heringericht om minder mensen tegelijk binnen te krijgen. Daarnaast staan rondom punten om de handen schoon te maken.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Het museum laat ieder halfuur tien mensen tegelijk binnen. Die moeten zich digitaal aanmelden. Zo willen ze grip houden op het aantal mensen dat tegelijk de route tussen de Kazematten loopt.

"Het komt op een heel vervelend moment", zegt voorzitter Gaastra. "We zitten in een proces van professionalisering en daarbij hadden we rekening gehouden met een groei van het aantal bezoekers. Nu dat wegvalt, weten we niet precies wat de toekomst ons brengt."

Trefwoorden: 
Kazemattenmuseum coronavirus
(advertinsje)
(advertinsje)