Nachtwacht 360 komt naar Nes: "Wij hebben een primeur"

06 jun 2020 - 11:22

Het beroemde Nachtwacht 360-project komt naar Nes in Noardeast-Fryslân. Het is cultuurondernemer Anke Bijlsma gelukt om de unieke tentoonstelling met fotopanelen van oktober tot december vast te leggen voor de Theaterkerk in het dorp.

De Nachtwacht - Foto: Shutterstock

"Nu er geen voorstelling kunnen worden gehouden, moet je kijken wat er wel mogelijk is", vertelt Bijlsma. In het Nachtwacht 360-project is het volledige schilderij van Rembrandt 'nagespeeld' door mensen van nu, die veel lijken op de mensen op het schilderij.

Nadat ze in dezelfde kostuums werden aangekleed, zijn ze van alle kanten gefotografeerd. Het resultaat is niet alleen een nagemaakte Nachtwacht, maar het leverde ook een hele reeks individuele portretten op. Naast de fotopanelen zullen ook de kostuums te zien zijn.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Dat het project in Nes komt, is bijzonder, zegt Bijlsma. "Na de Theaterkerk Nes gaat het naar Tokio en het Rembrandthuis, dus wij hebben een primeur."

Pelgrimstochten

Op basis van een schets van Rembrandt, werkt kunstenaar Gerrit Breteler op dit moment ook nog aan een schilderij, dat aan de tentoonstelling wordt toegevoegd. Rondom de tentoonstelling worden ook nog andere activiteiten opgezet, zoals een aantal nachtelijke pelgrimstochten van de Dokkumer Bonifatiuskapel naar Nes.

Anke Bijlsma over De Nachtwacht in Nes

(Advertentie)
(Advertentie)