Welcome to the Village geeft tips tegen racisme: "We hebben een verantwoordelijkheid"

06 jun 2020 - 07:53

Festival Welcome to the Village in Leeuwarden roept mensen op de strijd aan te gaan tegen racisme. In een post op Facebook komt de organisatie met tips. Zo kun je geld doneren aan actiegroepen, zoals stichting Nederland Wordt Beter en Kick Out Zwarte Piet of in discussie gaan met anderen over het onderwerp.

Foto: Omrop Fryslân

"Wij kunnen mensen op deze manier bereiken", zegt Eva van Netten van de festivalorganisatie. "Het is precies wat we op het festival ook zouden doen. Daar hoop je dat er na een optreden bij de bar een gesprek ontstaat over een thema. Dat mensen dan gaan praten en elkaar beter begrijpen."

Er kwamen direct al reacties op het bericht. "Dat hadden we uiteraard verwacht. Het is tenslotte Facebook en je weet dat mensen snel en anoniem achter hun scherm kunnen reageren. Maar wat ontstond was ook wel mooi."

Elkaar beter begrijpen

Van Netten doelt op een reactie van iemand die stelt dat ze zich bezig moeten houden met het organiseren van het festival in plaats van met activisme. "Er volgde een beargumenteerde discussie over waarom we dit doen. Uiteindelijk was het resultaat dat iedereen elkaar net iets beter begreep. Dat is precies wat je wil."

Wij hebben een platform met een groot bereik. Dan heb je ook verantwoordelijkheid.

Eva van Netten van Welcome to the Village

Volgens Eva van Netten passen zulke oproepen goed bij het festival. "Juist omdat wij een platform hebben met een groot bereik. Dan heb je verantwoordelijkheid. Zo hopen we dat mensen met elkaar in gesprek gaan en tot inzichten komen die ze anders niet hadden gehad."

Eva van Netten

(Advertentie)
(Advertentie)