Rijk geeft 200 miljoen euro subsidie aan cultuur; Fryslân krijgt 1,2 procent

Een beetje boos. Dat gevoel kreeg Statenlid Anne Zijlstra (PvdA) toen hij het jongste advies van de Raad voor Cultuur onder ogen kreeg. De Raad mag de komende vier jaar tweehonderd miljoen euro aan Rijkssubsidie verdelen, met extra aandacht voor vernieuwing en regionale spreiding. Maar hoewel spreiding over de regio het uitgangspunt is, krijgt Fryslân niets extra's, tot verbijstering van Zijlstra.
kultuerjild
"Er gaat 85 miljoen euro naar Amsterdam en Groningen krijgt er ook geld bij. Het is niet zo dat ik het ze niet gun, maar wij moeten er echt voor zorgen, dat er ook meer geld naar Fryslân gaat", is de reactie van Zijlstra. "Voor zover ik het nu kan bekijken, krijgt Fryslân 1,2 procent van de cultuurgelden, en dat vindt ik echt te weinig.

Tryater wel volledig gehonoreerd

De enige Friese aanvraag die volledig wordt gehonoreerd door de Raad voor Cultuur is die van Tryater. Het Friese toneelgezelschap is de komende vier jaar zeker van 1,6 miljoen euro subsidie en krijgt er ook nog flink wat complimenten bij. Het gezelschap wordt als 'vernieuwend' en een 'goed podium voor jonge theatermakers' gezien.
"Tryater doet het hartstikke goed. Daar word je echt blij van als je dat leest", aldus Zijlstra.
Maar bij Tryater lijkt het goede nieuws voor Fryslân ook te stoppen. Oerol moet twee van de zeven ton Rijkssubsidie inleveren. Het festival op Terschelling moet bovendien voor de zomer van 2021 'betere plannen' inleveren om steun van het Rijk te behouden. Het Fries Museum kreeg zo'n zelfde 'Ja, mits' beoordeling, maar gaat er vanuit dat het na verloop van tijd wel goed komt.
De verdeling van de cultuurgelden die voor het eerst worden gesteund © Raad voor Cultuur
In de toelichting op het advies schrijft de Raad voor Cultuur dat verreweg de meeste subsidie-aanvragen uit de Randstad komen. De Raad laat verder weten het heel jammer te vinden dat uit diverse provincies maar een klein aantal aanvragen is gedaan. Dat geldt volgens de Raad onder meer voor Drenthe en Fryslân. "We moeten met elkaar meer ambitie tonen en hier meer geld naartoe halen", vindt Zijlstra.

Kritisch over Oerol-subsidie

Gedeputeerde Sietske Poepjes heeft een meer genuanceerde reactie. Ze is blij met Tryater, maar erg kritisch over het advies om een paar ton op het budget van Oerol te korten. "In de lobby richting de Tweede Kamer zullen we ons zeker sterk maken voor de subsidies voor Oerol en het Fries Museum. Die 'Ja, mits' moet uiteraard een gewone 'Ja' worden", zegt Poepjes.
De gedeputeerde is verder ook positief over de zes ton subsidie die de Raad voor Cultuur wil geven aan ontwikkelproject Grand Futura in de stad Groningen. Grand Futura is een initiatief van het samenwerkingsverband 'We the North' van Fryslân, Groningen en Drenthe en komt volgens Poepjes ook het toneeltalent uit Fryslân ten goede. "Het is heel goed dat we nu talent in de regio kunnen houden en dan ze niet allemaal verdwijnen richting Amsterdam."

Negatieve adviezen

Twee ontwikkelaanvragen uit Fryslân waren minder gelukkig. Een aanvraag van de Leeuwarder Popfabriek kreeg een negatief advies. Hetzelfde geldt voor het project D:DNA van Oeds Westerhof en Sjoerd Wagenaar.
Gedeputeerde Sietske Poepjes gaf een reactie in Weistra op wei