APK voor de kerken van Burgwerd en Hichtum: maar niet alles kan

De kerken van Burgwerd en Hichtum krijgen op dit moment weer even een APK. Al sinds april zijn er werklieden bezig met schilderen, voegen, houtwerk vervangen en wat al niet meer. De protestantse gemeente betaalt zelf de helft en is blij dat de andere helft vanuit subsidie op tafel kan komen.
© Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
De Johanneskerk van Burgwerd is gebouwd in de 13e eeuw. Omstreeks 1725 is de kerk verbouwd en in de jaren 70 van de 20ste eeuw is het godshuis al eens opgeknapt. Maar de kerk heeft weer onderhoud nodig om vooruit te komen in de tijd. "Het gaar om een plan om de kerk in stand te houden, dus eigenlijk niet eens een restauratie. Het moet sober en functioneel in stand worden gehouden. Dat doen we samen met de stichting Beheer Kerkelijke Gebouwen in Leeuwarden, zij hebben de planning gedaan. Het is een plan voor de komende vijf jaar. Het meeste onderhoud is dit jaar gedaan. In Burgwerd is veel werk verricht aan de buitenkant. Het voegwerk, de dakgoten en het opknappen van de steunberen," legt een van de mannen uit die bezig is met het opknapwerk.

Keuzes maken

Het heeft financieel wel gevolgen, want het opknappen is niet gratis. "Wij hebben ook de kerk in hichtum, dus het telt dubbel op. Gelukkig krijgen we wel subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Tot nu toe hebben we financieel nog geen zorgen. Maar evenals op veel andere plekken met protestantse kerken wordt het wel minder. Maar we kunnen het nog wel een paar keer vijf jaar uithouden. We hebben wel een keuze gemaakt tussen wat er nu echt moet en wat kan worden uitgesteld tot na 2025, bijvoorbeeld het verfwerk."
De werkzaamheden hebben nog heel wat voeten in de aarde, want buiten moeten bijvoorbeeld de grafstenen goed worden beschermd. "Wat het weer betreft kon het niet beter, van de verf droogt zo snel. Ze kunnen mooi snel doorgaan, dat scheelt veel tijd," zegt een van de mannen.
Verslaggever Jantine Weidenaar in Burgwerd
In Hichtum is nog goed te zien dat er gewerkt wordt. Er ligt stof op de grond en de preekstoel is met plastic ingepakt. "Het meeste werk is nu gedaan. Met name bij de ruiten veel, de kozijnen zijn verrot, dus wij hebben we nagekeken en geschilderd. Dat heeft meer gekost dan gepland, maar we hebben gezegd: laten we dit maar goed afmaken."
De kerk van Hichtum ligt op een terp en is in de 13 eeuw gebouw. Eind 19e eeuw is de kerk al eens aangepakt. "Toen is ook het interieur veranderd, de oude banken gingen eruit en de preekstoel is vanuit het midden naar het koor verhuisd. Er zijn simpele banken in gekomen."

Bezuinigen

"Vijf jaar geleden is de kerk nog goed nagekeken, maar toen met name op de constructies. De toren heeft nieuwe balken gekregen, dat heeft veel geld gekost. Wij moeten toen ook kiezen, nu is besloten de rest te doen. Ik denk dat de ruiten al wel 20 jaar niet zijn nagekeken, als het niet langer is." De toren zelf is niet toegankelijk voor bezoekers. "Die is echt niet arbo-veilig, daar is ook op bezuinigd. Het had eigenlijk wel gemoeten. Maar de toren is nog van de kleine kerkelijke gemeente, maar mensen hoeven niet per se in de toren. Alleen de klokkenluider, maar die is verzekerd," lachen de mannen.
Veel mensen komen er niet meer in het gebouw. "Als we 25 in de kerk hebben, zijn we hartstikke blij. We doen twee keer in Burgwerd, een keer in Hichtum. En soms wel eens een vrije zondag, want niet iedereen komt uit deze twee dorpen."
Verslaggever Jantine Weidenaar in Hichtum