Rechtszaak tegen komst Portugees 'gruttovliegveld', met steun uit Nederland

04 jun 2020 - 11:13

De komst van het nieuwe Portugese vliegveld in de delta van de rivier Taag bij Lissabon is nog geen voldongen feit. Twee organisaties hebben een rechtszaak aangespannen tegen de plannen voor het vliegveld in het voor de grutto belangrijke natuurgebied. Ze krijgen daarbij steun vanuit Nederland.

Skriezen fleane op yn Portugal - Foto: Verónica Mendéz

De Portugese regering wordt donderdag voor de rechter gesleept door de Portugese vogelbescherming en de internationale organisatie ClientEarth. Dat zijn internationale juristen die strijden tegen zulke plannen.

Het vliegveld moet komen in een moerasgebied dat heel belangrijk is voor vogels, waaronder de grutto. Die hebben het gebied nodig om bij te tanken voordat zij doorgaan naar hun broedgebieden in onder andere Fryslân.

Voor de grutto's geldt dat zij niet snel naar een andere plek verhuizen en dat betekent in de praktijk dat zij veel last krijgen van opstijgende en arriverende vliegtuigen. Daardoor zullen de grutto's veel energie verbruiken als zij opvliegen en dat kan ertoe leiden dat ze in slechte conditie aankomen in bijvoorbeeld Fryslân. Bovendien kunnen ze er langer over doen om eieren te leggen, als zij daar al aan toekomen.

Skriezen sammelje har yn de Taag monding - Foto: Verónica Mendéz

"De Portugese regering is bij de wet gebonden om de vogels en de biotoop te beschermen die afhankelijk zijn van dit unieke natuurgebied om te overleven. Toestemming geven voor een vliegveld zal veel schade beteken voor dit belangrijke moerasgebied", zegt advocaat Soledad Gallego van ClientEarth.

"De Portugese autoriteiten hebben niet goed nagedacht over wat dit project met dit belangrijke moerasgebied doet. Als zij op deze weg doorgaan, staat dat haaks op Europese en nationale natuurwetgeving en dat kunnen wij niet zomaar laten gebeuren."

Skries op in pealtsje yn de Blokhússleatpolder - Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

De rechtszaak richt zich dan ook vooral op de beoordeling die is gemaakt over de komst van het vliegveld. Daarin wordt de invloed van het vliegveld op de natuur eromheen beschreven. Eerder maakten ecologen en onderzoekers al duidelijk dat die beoordeling niet goed is, vooral omdat er heel oude gegevens zijn gebruikt.

Steun uit Nederland

De strijd tegen het vliegveld wordt vanuit Nederland gesteund door onderzoekers en wetenschappers die meehelpen aan te tonen waarom het vliegveld een slecht idee is. Bovendien zijn er bijna 40.000 handtekeningen verzameld en die actie loopt nog steeds. De handtekeningen worden binnenkort aangeboden aan de Portugese regering.

"Het zou mooi zijn als we de 50.000 halen", zegt Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland, die de petitie heeft opgezet. Hij wijst erop dat de Portugese regering momenteel meer ruimte heeft om een ander besluit te nemen, nu er voor langere tijd minder wordt gevlogen vanwege de coronacrisis.

(Advertentie)
(Advertentie)