In meer dan de helft van de Friese gemeenten hebben boa's geregeld last van verbaal geweld

In 12 Friese gemeenten hebben boa's geregeld last van verbaal geweld. Dat blijkt uit ondezoek van Omrop Fryslân. In twee van die gemeenten, Leeuwarden en Smallingerland, blijft het niet bij schelden en bedreigen. In de afgelopen haren was daar ook sprake van fysiek geweld.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Een klap in het gezicht, belaagd worden door een grote groep jongens, en bedreigd worden met een ijzeren staaf. In de gemeente Leeuwarden hebben de boa's, buitengewoon opsporingsambtenaren, alleen in 2019 al vijf keer fysiek geweld meegemaakt. Ze zijn verantwoordelijk voor de openbare orde in de stad. In Smallingerland waren twee gevallen, in 2018 en 2019. Eén boa is fysiek gewond geraakt, een ander mentaal.
Van de 18 gemeenten in Fryslân zijn er 14 met boa's in dienst. Vlieland, Schiermonnikoog en Ameland hebben ze niet, en de gemeente Waadhoeke huurt alleen boa's in op belaalde momenten. Dat gaat om gemiddeld 500 uur per jaar, aan drank- en horecatoezicht. Plus 52 uur per week voor parkeertoezicht. Boa's van andere gemeenten staan in totaal voor bijna 90 FTE's (fulltime banen). De gemeenten met de meeste boa's zijn Leeuwarden (34,2 FTE) en Súdwest-Fryslân (14 FTE).
Het geweld heeft er onder andere voor gezorgd dat boa's actie voeren voor meer middelen om zichzelf te verdedigen. Alle gemeenten mogen zelf bepalen welke hulpmiddelen de boa's mee krijgen.

Boa's Súdwest-Fryslân hebben de meeste middelen

Uit het onderzoek van Omrop Fryslân blijkt dat de boa's in Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en De Fryske Marren helemaal geen middelen hebben. De andere gemeenten hebben bijvoorbeeld een uniform, portofoon, of veiligheidsvest.
© Omrop Fryslân
De boa's in Súdwest-Fryslân hebben de meeste middelen. Behalve het uniform, de portofoon en een veiligheidsvest hebben ze ook handboeien en een bodycam.