COA krijgt gelijk in kort geding: asielzoekers Burgum moeten verhuizen naar nieuwbouw

02 jun 2020 - 13:39

De asielzoekers van Burgum die een kort geding in hebben gediend tegen het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers), moeten toch verhuizen naar de nieuwe locatie. De groep bewoners had een kort geding aangespannen omdat de nieuwbouw waar ze dinsdag eigenlijk naartoe moeten verhuizen, te klein is om genoeg afstand van elkaar te houden in coronatijd. De rechter heeft echter besloten dat de bezwaren van tafel zijn en de mensen wel naar de nieuwe woonlocatie moeten.

Het kort geding diende online en werd gedaan met behulp van een videoverbinding. Bij het kantoor van de advocaten was een groep asielzoekers aanwezig om het kort geding te volgen.

Rechter: het is een woning

De advocaten van de asielzoekers zijn Jan Nijenhuis en Marita Jansen. Zij zijn niet blij met de uitspraak. "Kort gezegd komt het op de vraag neer of het woningen zijn of niet. In een woning gelden die verboden niet. wij hebben steeds gezegd: dit is geen woning, maar een opvanglocatie. Dat was ook de discussie in de zitting, maar de rechter heeft nu gezegd dat het woningen zijn. Dan geldt alleen de richtlijnen, maar die zijn eigen verantwoordelijkheid," legt Jansen uit.

Er valt niet meer aan te doen. "Hier moeten wij het mee doen. Dat is jammer. De verhuizing is uitgesteld tot 13.00 uur, dus ik denk dat zij nu verder gaan met de verhuizing."

Juridische redenering

Advocaat Jan Nijenhuis geeft ook aan: "Het kon linksom of rechtsom, het is voor ons de verkeerde kans op gevallen." Volgens de advocaat zijn de Ricco's op corona veel groter. "Maar de rechter vindt wel dat het een woning is, en dan wordt het een juridische redenering: als het ene woning is gelden de verboden niet en als de verboden niet gelden kun je ze ook niet overtreden."

Nijenhuis vindt dat de woonruimte niet groot is. "Vooral op de sociale media hoor je nog wel dat de mensen het meest luxe van het luxe willen, dat is niet zo. Ze zitten nu met acht mensen op 90 vierkante meter, straks zouden dat tien-elf op 100 vierkante meter worden. Dat is ook niet ruim."

Het asielzoekerscentrum in Burgum - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Advocaten Jan Nijenhuis en Marita Jansen

Zorgen over het coronavirus

De asielzoekers wonen tot nu toe in kleine woonunits in de noodgebouwen van het azc in Burgum. Maar intussen zijn er nieuwe woningen gebouwd van steen, die kunnen worden gebruikt als permanente woonlocatie. Het betekent wel dat in de nieuwbouw meerdere huishoudens bijeen komen. De asielzoekers zeggen dat het op die manier niet mogelijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Want voordeur, keuken en sanitair moeten worden gedeeld. Asielzoekers gaven zelf aan bezorgd te zijn, mede omdat er kortgeleden een grote uitbraak was van het virus in het azc in Sneek.

Woordvoerder Ali Alqadrani zei daar dinsdag eerder over: "Wij willen gewoon in deze coronasituatie niet verhuizen, want er moeten meer families in één unit wonen. We moeten dan met zo'n elf mensen één badkamer en keuken delen. Wij zijn bang om daardoor corona te krijgen. Je kunt je zo niet aan de regels houden."

Advocaat Marita Jansen gaf eerder aan dat het volgens haar in strijd was met de richtlijnen van het RIVM en dat ook het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) zich daar gewoon aan moet houden. Daarom hadden veertig asielzoekers het kort geding aangespannen tegen het COA.

Reactie COA

Miranda Bakker van het COA begrijpt de zorgen bij de bewoners, maar volgens haar is er geen extra gevaar. "Ik begrijp zeker dat ze zich daar zorgen over maken. Maar de ruimte is niet anders dan ze gewend zijn. Ze moeten wel met meer mensen in de woning, aar de ruimte is ook groter, dus er is geen verschil met de oude woningen", aldus Bakker.

Het COA heeft maatregels genomen om te voorkomen dat bewoners besmet raken. "We hebben de afgelopen maanden niets anders gedaan dan mensen heel goed voorlichten, met mensen praten, RIVM-maatregelen in allerlei talen uit te delen. Zelfs de persconferentie van Rutte is vertaald zodat ze dat konden volgen. De zorgen die de mensen hebben die kan je niet gelijk wegnemen. Je kan alleen maar naar mensen luisteren, en kijken wat we wel kunnen doen om die zorgen weg te nemen", aldus Bakker.

(advertinsje)
(advertinsje)