Onderzoek naar zaak wapenhandel Oosterwolde nog lang niet klaar

Zeven van de tien verdachten die eind februari zijn aangehouden voor onder andere drugs- en wapenhandel staan dinsdag voor het eerst voor de rechter. Bij een inval in een kringloopwinkel in Oosterwolde en een aanhouding in Drachten werden wapens, explosieven en drugs gevonden. Het gaat dinsdag om een zogenaamde pro forma zitting. Hier wordt bekeken of er nog onderzoekswensen zijn en wordt gesproken over verlenging van het voorarrest van de verdachten. Hendrik van der H. uit Oosterwolde wordt door justitie gezien als de hoofdverdachte in de zaak.
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Het Openbaar Ministerie beschuldigt de hoofdverdachte van wapenhandel, oplichting en poging tot doodslag. Verder zou hij zich schuldig maken aan mishandeling, mensenhandel en het bezit van vuurwapens en munitie. Van der H. is volgens het OM leider van een bende. Die werd op 27 februari opgerold na een grote politie-actie. Bij een arrestatie in Drachten werd een 43-jarige inwoner van Marum in zijn enkel geschoten. Dat gebeurde bij een wapendeal die waarschijnlijk door de politie in scène is gezet.

Kalasjnikovs en handvuurwapens

Op zeventien plaatsen in Noord-Nederland zijn daarna doorzoekingen geweest. Daarbij werden drie Kalasjnikovs en meerdere handvuurwapens gevonden. Ook werd een hoop munitie gevonden van verschillende kalibers, kilo's synthetische drugs, explosieven, kapmessen, springstoffen, zuren, kruid en honkbalknuppels aangetroffen.
Welke onderzoekswensen worden besproken, weet advocaat Sonny Jansen van de hoofdverdachte nog niet. Het dossier is volgens hem nog lang niet volledig. "Er wordt verwezen naar tapgesprekken, afgeluisterde telefoongesprekken. Die zitten er dan niet bij. Ik mis zo wel meer stukken."
© Omrop Fryslân
Acht van de tien verdachten zitten nog vast. De enige vrouw in het gezelschap, een 38-jarige inwoonster van Groningen, is eerder vrijgelaten. Ook een man zonder vaste woon- of verblijfplaats mocht de cel verlaten. Wat hun rol in het geheel is, wil het OM niet zeggen. Bronnen rondom de verdachten zeggen dat het gaat om verslaafde mensen die in ruil voor cocaïne 'klusjes' deden, zoals drugstransporten of prostitutie.

Eerder veroordeeld

De politie gaat er vanuit dat de kringloophal in Oosterwolde het hoofdkwartier van de organisatie was. De hoofdverdachte Van der H. had de winkel gehuurd. Hij werd daar met een inwoner van Hoogeveen aangehouden. Beide mannen zijn geen onbekenden van de politie. Het duo is al eens veroordeeld voor heling. Van der H. was ook betrokken bij de Tsjûkemarmoordzaak. Hij hielp daar bij het verbranden van het lichaam.
In april werd ook bekend dat de bende banden had met de georganiseerde misdaad in Antwerpen. Uit afgeluisterde gesprekken in de woning van een van de Belgische hoofdverdachten werd duidelijk dat de explosieven en wapens uit Noord-Nederland kwamen. Volgens een woordvoerder van het OM staan beide zaken los van elkaar. Er werd volgens de woordvoerder al langer onderzoek gedaan naar Van der H.