Champagne voor eerste gasten op Vlielander terras; Hindelooper horeca geopend met trompetten

01 jun 2020 - 13:20

Veel restaurants, cafés, theaters, musea, bioscopen, enz. hebben zich de afgelopen tijd suf gedacht over hoe ze hun terrassen weer vorm moesten geven en daar hard naartoe gewerkt. Dat moment is nu aangebroken. De horeca in Nederland is maandagmiddag om 12.00 uur weer geopend. Bekijk hieronder hoe dat eraan toe gaat rondom in Fryslân:

In Eastermar werd maandagochtend hard gewerkt om de terrassen klaar te maken voor gasten. Het dorp is vanaf maandag tot 1 september een groot terras. Verslaggever Hayo Bootsma was in Eastermar.

"It Breed wordt ingericht als dorpsterras en ook bij Meerzigt realiseren we een terras. We zijn druk bezig met de voorbereidingen", vertelt Eelke Hoekstra. In het dorp lopen veel mensen met grote houten kabelhaspels, die speciaal uit Zuid-Limburg gehaald zijn. "Die hebben een doorsnee van 1,40 meter en worden gebruikt als coronaproof setjes op ons dorpsterras." Ook komen er zogenaamde barriers, grote betonnen blokken, waarmee het dorpsterras afgesloten kan worden.

"Het is geweldig hoe enthousiast mensen hier zijn. Het zijn allemaal vrijwilligers die meehelpen om het terras in te richten. Vijftig kabelhaspels worden nu naar het dorp gerold, onder begeleiding van verkeersregelaars. We hopen dat dit vanmiddag om 12.00 uur al vol zit. Wij proberen er op deze manier toch een mooie zomer van te maken en dat iedereen de gelegenheid krijgt om elkaar te ontmoeten."

Grand Café Stationsplein in Oosterwolde is er ook al klaar voor. De tafels en stoelen staan op flinke afstand van elkaar en op flyers is uitgelegd hoe mensen kunnen bestellen.

De eerste gasten van Badhotel Bruin op Vlieland werden feestelijk ontvangen. Ze krijgen een glaasje champagne.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

In Hindeloopen blazen ze hoog van de toren. Letterlijk. Muzikant Folkert Hans Tolsma stond op de toren van Hindeloopen om zo alle bezoekers van de terrassen welkom te heten. Nu de horeca weer open kan, vinden ze dat in Hindeloopen wel een feestje waard. Het is een initiatief van ondernemer Piet Bakker. "Het wordt heel spannend, want we hebben geen idee wat er zal gebeuren. Het is allemaal anders dan anders", vertelt Bakker.

"Wij zijn erg trots op het initiatief om het horecaseizoen om 12.00 uur te openen met trompetgeschal vanaf de toren", zegt wethouder Maarten Offinga. "We hebben goede afspraken gemaakt met de horeca. Ik ben onder de indruk van de bereidheid en de positieve instelling van ondernemers. En als het uit de hand loopt is het een kwestie van elkaar daarop aanspreken."

Verslaggever Miranda Werkman in Hindeloopen

Foto: Omrop Fryslân, Miranda Werkman

Musea mogen na 2,5 maand ook weer open. Bezoekers meten hun bezoek goed inplannen, want er moet voor gereserveerd worden in een bepaald tijdsslot. Bij museum Belvédère in Heerenveen wordt op bijzondere wijze stilgestaan bij de heropening. Op de route naar het museum staan 299 klompen. Die zijn van kunstenaar Ids Willemsma: "Het leek mij wel mooi om de klompen aan het museum te geven, om hen een hart onder de riem te steken. Ik wilde een 'loop' naar het museum doen."

Er stond maandagmiddag al een korte rij voor het museum. "We zijn lang dicht geweest en om mensen hier dan weer te mogen verwelkomen, dat is geweldig", zegt conservator Hans Steenbruggen. "Het museum is vrij overzichtelijk, dus er was snel een looproute uitgedacht. Dat is allemaal goedgekomen."

Sommige tentoonstellingen konden gewoon doorgaan, maar ook een aantal is geschrapt. "Twee tentoonstellingen konden we verlengen. We hebben één tentoonstelling helaas moeten schrappen, die van Jan Mankes. Maar die wordt verschoven naar volgend jaar." Steenbruggen heeft er vertrouwen in dat mensen het museum nog weten te vinden. "Als de regels nog wat worden versoepeld, dan loopt het wel. Maar in deze tijd is niks te voorspellen."

Verslaggever Wendy Kennedy was bij het Belvédère

Trefwoorden: 
horeca coronavirus terras
(Advertentie)
(Advertentie)