liveblog | 1 juni 2020

Coronanieuws 1 juni: Volle terrassen, gezellig druk volgens Veiligheidsregio

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.
Laatst bijgewerkt: 2 november 2020, 16:53 uur
22:30

Einde van dit liveblog

Wij zijn aan het einde gekomen van dit liveblog van maandag 1 juni over het coronavirus. Iedereen bedankt voor het volgen. Vanaf dinsdag is er geen liveblog meer elke dag en ook aan de vlogserie 'Berjochten út it hert' komt een einde. Uiteraard blijf je al het belangrijkste nieuws uit Fryslân bij ons volgen. Dit was het belangrijkste coronanieuws van deze Pinkstermaandag:
21:57

29 tests op Pinkstermaandag, 37 ingepland voor dinsdag

In totaal zijn er op Pinkstermaandag 29 mensen getest op het coronavirus, in de teststraat in Leeuwarden. Er zijn daarnaast 37 testaanvragen binnengekomen. Of en hoeveel mensen op Pinkstermaandag positief hebben getest op het virus, is nog niet bekend. Dat wordt woensdag pas duidelijk in de cijfers, aldus Veiligheidsregio Fryslân.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
21:36

VIDEO: Virtuele Elfstedentocht fietsen, in eigen huis of tuin

Voor velen zou maandag de eerste zijn, voor andere juist de veertigste keer. Pinkstermaandag is de dag van de Fietselfstedentocht. Die werd natuurlijk afgelast vanwege de coronacrisis. En toch stapten tientallen mensen op de fiets. Om virtueel, in eigen huis of tuin de traditionele 'tocht der tochten' af te leggen. Voor voorzitter Stephan Rekker was het ook een hele andere dag dan anders. Normaliter was hij druk met het organiseren van de monstertocht, maar dit weekend kon hij zelf meedoen.
20:25

Musea in de provincie weer open, maar vrijwilligerstekort obstakel

Ook de musea in Fryslân openden maandag weer de deuren. Voor veel Friese musea verloopt dat moeizaam, omdat er een tekort aan vrijwilligers is vanwege het coronavirus. Museum Belvédère in Heerenveen is ook weer open en kan alles maar net rond krijgen, maar dat geldt niet voor alle musea.
© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
19:31

'Nu weer minder stress en zorgen'

Mensen uit het noorden hadden eind mei minder last van stress en zorgen dan in de tijd van de piek van het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, waarbij elke week vijftigduizend mensen werd gevraagd hoe zij zich voelen. In april hadden mensen last van slecht slapen en waren ze bang om hun baan kwijt te raken. Maar eind mei was dat al veel beter. Het onderzoek wordt gedaan om te kijken wat de invloed is van een langdurige crisis op de mentale gezondheid van mensen.
De deelnemers aan het onderzoek doen al bijna vijftien jaar mee aan het langlopende onderzoeksprogramma Lifelines. Er is daarom al veel informatie bekend. Het onderzoek gaat de komende tien jaar ook nog door. En dan zal blijken wat de langdurige gevolgen zijn van de coronacrisis.
19:17

VIDEO: Friezen zoeken terrassen weer op

Dik twee en een halve maand heeft het geduurd, de periode zonder open horeca in Fryslân. De eerste dag dat de terrassen in onze provincie weer open zijn is over het algemeen rustig verlopen. Om twaalf uur maandagmiddag was het moment dat de horeca weer los ging. Daar werd door de sector zelf en door bezoekers al tijden naar uit gekeken.
FIDEO: Terrassen wer iepen