Coronanieuws 1 juni: Volle terrassen, gezellig druk volgens Veiligheidsregio

01 jun 2020 - 22:40

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.

  • Om 12.00 uur mochten de horecazaken weer open;
  • Bioscopen, theaters en concertzalen konden ook weer los;
  • Binnen geldt een maximum van 30 mensen, buiten geldt dat niet;
  • In het openbaar vervoer zijn mondkapjes verplicht;
  • Wie geen mondkapje op heeft, kan een boete krijgen van 95 euro;
  • De verplichting geldt niet op stations en perrons;
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

22:30
Einde van dit liveblog

Wij zijn aan het einde gekomen van dit liveblog van maandag 1 juni over het coronavirus. Iedereen bedankt voor het volgen. Vanaf dinsdag is er geen liveblog meer elke dag en ook aan de vlogserie 'Berjochten út it hert' komt een einde. Uiteraard blijf je al het belangrijkste nieuws uit Fryslân bij ons volgen. Dit was het belangrijkste coronanieuws van deze Pinkstermaandag:

21:57
29 tests op Pinkstermaandag, 37 ingepland voor dinsdag

In totaal zijn er op Pinkstermaandag 29 mensen getest op het coronavirus, in de teststraat in Leeuwarden. Er zijn daarnaast 37 testaanvragen binnengekomen. Of en hoeveel mensen op Pinkstermaandag positief hebben getest op het virus, is nog niet bekend. Dat wordt woensdag pas duidelijk in de cijfers, aldus Veiligheidsregio Fryslân.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
21:36
VIDEO: Virtuele Elfstedentocht fietsen, in eigen huis of tuin

Voor velen zou maandag de eerste zijn, voor andere juist de veertigste keer. Pinkstermaandag is de dag van de Fietselfstedentocht. Die werd natuurlijk afgelast vanwege de coronacrisis. En toch stapten tientallen mensen op de fiets. Om virtueel, in eigen huis of tuin de traditionele 'tocht der tochten' af te leggen. Voor voorzitter Stephan Rekker was het ook een hele andere dag dan anders. Normaliter was hij druk met het organiseren van de monstertocht, maar dit weekend kon hij zelf meedoen.

20:25
Musea in de provincie weer open, maar vrijwilligerstekort obstakel

Ook de musea in Fryslân openden maandag weer de deuren. Voor veel Friese musea verloopt dat moeizaam, omdat er een tekort aan vrijwilligers is vanwege het coronavirus. Museum Belvédère in Heerenveen is ook weer open en kan alles maar net rond krijgen, maar dat geldt niet voor alle musea.

Foto: Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
19:31
'Nu weer minder stress en zorgen'

Mensen uit het noorden hadden eind mei minder last van stress en zorgen dan in de tijd van de piek van het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, waarbij elke week vijftigduizend mensen werd gevraagd hoe zij zich voelen. In april hadden mensen last van slecht slapen en waren ze bang om hun baan kwijt te raken. Maar eind mei was dat al veel beter. Het onderzoek wordt gedaan om te kijken wat de invloed is van een langdurige crisis op de mentale gezondheid van mensen.

De deelnemers aan het onderzoek doen al bijna vijftien jaar mee aan het langlopende onderzoeksprogramma Lifelines. Er is daarom al veel informatie bekend. Het onderzoek gaat de komende tien jaar ook nog door. En dan zal blijken wat de langdurige gevolgen zijn van de coronacrisis.

19:17
VIDEO: Friezen zoeken terrassen weer op

Dik twee en een halve maand heeft het geduurd, de periode zonder open horeca in Fryslân. De eerste dag dat de terrassen in onze provincie weer open zijn is over het algemeen rustig verlopen. Om twaalf uur maandagmiddag was het moment dat de horeca weer los ging. Daar werd door de sector zelf en door bezoekers al tijden naar uit gekeken.

FIDEO: Terrassen wer iepen

17:43
Bramenfestival Brommels gaat niet door

Het bramenfestival Brommels in de Noordelijke Friese Wouden gaat dit jaar niet door. Maar de organisatie roept inwoners van de regio op om in het vierde weekeinde van augustus toch de Wouden te ontdekken. Maar dan wel met digitale activiteiten. Er zijn ook tientallen weilanden open voor bramenplukkers. Mennen moeten zich wel houden aan de plukregels en de coronamaatregelen die dan nog gelden. Brommels viert volgend jaar haar tienjarig bestaan. De organisatie hoopt dat het feest dan weer op de gewone manier gehouden kan worden.

17:33
Gezellig druk, geen problemen volgens Veiligheidsregio Fryslân

Het is deze Pinkstermaandag gezellig druk, rondom in Fryslân, en dat levert geen problemen op. Dat zegt de Veiligheidsregio Fryslân. Die krijgt vanuit alle gemeenten het bericht dat de drukte goed beheersbaar is. De terrassen zijn dan wel geopend, maar dat zorgt niet voor lange rijen mensen die een plaats zoeken. En mensen houden zich ook goed aan het afstand houden, zegt Veiligheidsregio Fryslân.

16:48
Een groot terras in Eastermar

In Eastermar kwam het initiatief om van een centrum een groot terras te maken. In Zuid-Limburg werden oude kabelhaspels gekocht, die mooi als tafel kunnen dienen. Maandagochtend werd alles met vereende krachten op z'n plaats gezet

Foto: Omrop Fryslân, Karen Bies
15:46
Fietselfstedentocht

Een impressie van de virtuele fietselfstedentocht dit jaar

Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)