Alternatief Kallemooi: "Wij mogen deze traditie nooit vergeten"

31 Mei 2020 - 13:04

Het Kallemooifeest op Schiermonnikoog gaat dit jaar niet door vanwege corona, toch was er aandacht voor traditie. Er staat een alternatieve mast met een mand in top. Uit een begeleidende tekst blijkt dat de eilanders de traditie niet willen missen.

Foto: Sytze Schut

Kallemooi zou dit weekeinde zijn, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. De haan in de mand die er anders altijd drie dagen in opgesloten zit, is dierenactivisten een doorn in het oog. De nu opgestelde mast is niet de originele en er lijkt ook geen haan in te zitten.

Wij mogen deze traditie niet vergeten.

Begeleidende tekst bij de mast

Bij de mast staat een bord met de tekst: 'De vlag en mast toch niet gestreken. Wij mogen deze traditie niet vergeten. Aan de president hebben wij gezworen. Het pinksterfeest gaat nooit verloren.'

De alternatieve opstelling is een eerbetoon aan de president van de Kallemooicommissie: Clive Hellinga. Hij overleed vorige week op 74-jarige leeftijd.

Het Kallemooifeest is een traditie op het eiland Schiermonnikoog. Het is een feest van vruchtbaarheid. Vorig jaar was er nog een juridische strijd over. Dierenorganisatie Dierennoodhulp wilde dat het verboden werd de haan op te sluiten. De Raad van State kwam tot de uitspraak dat er geen verbod zou komen.

Trefwoorden: 
Schiermonnikoog Kallemooi
(Advertentie)
(Advertentie)