Doopsgezinde kerk in Damwâld probeert het op 14 juni opnieuw

31 Mei 2020 - 11:05

Naast de horeca mogen vanaf 1 juni de kerken ook weer open, voorlopig voor maximaal dertig personen die 1,5 meter afstand tot elkaar houden. In de Doopsgezinde kerk in Damwâld is de eerste dienst op 14 juni, met coronamaatregelen. Het is een soort van proef. Daarna bekijken ze of en hoe het verder gaat.

Foto: Meniste Gemeente Damwâld

Volgens premier Rutte is het verstandig om een heel kleine bezetting aan te houden, omdat de risico's bij kerkdiensten groot is. Als het goed gaat, mogen vanaf 1 juli maximaal honderd kerkgangers een dienst bijwonen.

Niet alle kerken gaan meteen in juni weer open. Zes beginnen pas weer na de zomer met diensten in de kerk.

Zingen te gevaarlijk

De deuren van de Doopsgezinde kerk in Damwâld gaan op 14 juni weer open met de nodige coronamaatregelen. Er mag niet meer worden gezongen, omdat dat eventueel nieuwe besmettingen in de hand kan werken. Pastoor Ietsje de Boer vindt dat niet zo'n groot probleem. De organist zorgt voor de muziek en een beetje met de mond dicht mee neuriën mag wel, denkt De Boer.

Pastoor De Boer is erg blij dat de kerken weer open kunnen. Ze heeft berekeningen uitgevoerd. Haar gemeente is maar klein en dus zal de verplichte anderhalve meter tussenruimte geen problemen opleveren.

Afwachten

De kerken mogen dan wel officieel met ingang van Tweede Pinksterdag weer open, in Damwâld wachten ze liever af hoe het zich allemaal ontwikkelt na de heropening van de horeca en andere gelegenheden. Mocht het zo zijn dat er de komende tijd toch weer nieuwe besmettingen met corona bij komen, dan wordt de dienst van 14 juni geannuleerd. De dienst op 14 juni is op zichzelf ook al een soort van proef. Daarna wordt bekeken of het verder wordt doorgezet en op welke wijze.

Pastoor Ietsje de Boer over de heropening van de Doopsgezinde kerk in Damwâld

(Advertentie)
(Advertentie)