Coronamaatregelen minder streng: laatste liveblog en vlog

31 Mei 2020 - 14:35

De coronamaatregelen worden stap voor stap versoepeld, en er is steeds meer 'gewoon' nieuws. Daarom stopt Omrop Fryslân met de dagelijkse liveblogs over het virus. Er komt ook een einde aan de vlogserie 'Berjochten út it hert'.

Foto: Omrop Fryslân

Negen weken lang hebben 32 Friezen uit de hele provincie video-dagboeken bijgehouden. Ze lieten zien wat voor effect corona heeft op hun leven, want iedereen beleeft de coronatijd op hun eigen manier.

Hieronder een compilatie van de mooiste momenten.

Eén van de vloggers was Ans Visser van het zorgcentrum de Herbergier in Harlingen, een woonvorm voor mensen met dementie. "Een aantal bewoners hebben er ook echt van kunnen genieten, in het bijzonder mevrouw Kannegieter. Ze vraagt me bijna iedere dag wanneer 'die leuke jongen' weer komt zingen."

Ans doelt op beroepsmuzikant Sander Metz. In de vlog was te zien hoe hij een privé-optreden gaf met het favoriete lied van Kannegieter. Het zorgde voor een emotioneel moment. "Via social media maar ook op straat kreeg ik hele positieve reacties op de vlogs", zegt Ans. "Vooral over hoe leuk we met onze bewoners omgaan en hoe de vlog met mevrouw Kannegieter hen ontroerde."

Mevrouw Kannegieter kijkt naar het optreden van Sander Metz - Foto: Omrop Fryslân

Ook het moment dat huisarts Bart Maats vertelt dat hij corona heeft, zorgde voor veel reacties uit zijn omgeving. "Ik krijg nog steeds vragen van patiënten, kennissen en collega's hoe het met mij gaat. De boodschap dat ik positief getest was, kwam kennelijk meer over dan de boodschap dat ik niet ziek ben geworden."

Het vloggen was nieuw voor Maats, maar hij had een duidelijk doel. "Ik wilde graag laten zien dat er naast alle heroïek op de IC's ook door vele andere zorgmedewerkers, vaak achter de schermen, een grote prestatie werd geleverd."

Foto: Omrop Fryslân

Wat ook speciaal was, was dat Fryslân door verpleegkundigen van Friese ziekenhuizen een blik kon werpen achter de schermen van de corona-afdelingen. Eén van die verpleegkundigen is Katharina Sterk.

Het virus hield haar dag en nacht bezig, en ze hoopt om wat waarmte in de zorg terug te brengen in deze koude crisis.

Foto: Omrop Fryslân

"De reacties die ik kreeg waren hartverwarmend", zegt Katharina. "Zoveel lieve mensen die ons als zorgtoppers een hart onder de riem steken. Samen zijn we het coronavirus aan het bedwingen!"

Liveblogs miljoenen keren bekeken

Sinds de eerste coronabesmetting in Fryslân, op 10 maart 2020, heeft de redactie op omropfryslan.nl en in de Omrop-app bijna alle dagen een liveblog bijgehouden, in het Fries en in het Nederlands. Daarin stond een overzicht van het belangrijkste coronanieuws uit de provincie, en uit de rest van de wereld.

De liveblogs zijn goed gelezen, ze werden miljoenen keren bekeken.

Omrop Fryslân blijft het nieuws over de coronacrisis op de voet volgen, en als er aanleiding toe is, komt er opnieuw een liveblog. Voorlopig is het laatste liveblog op Pinkstermaandag. Dat is de dag dat de horeca de deuren weer mag openen.

Alle vlogs uit de serie 'Berjochten út it hert' zijn te zien op onze dossierpagina.

Trefwoorden: 
coronavirus coronavlog
(advertinsje)
(advertinsje)