Horeca bijna klaar voor heropening: "Het is alsof we opnieuw beginnen"

Met nog twee dagen te gaan maakt de horeca zich op voor de heropening. Maandag mogen er weer 30 mensen in restaurants en café's zitten en kunnen de terrassen weer open. Bedrijven hebben er nog veel werk van om alles coronaproof te maken.
Een terras in corona-opstelling © ANP
"We zijn er bijna klaar voor. We hebben de hele binnenkant van de zaak ingericht voor het anderhalvemetergebeuren, buiten wordt alles nu aangekleed en we hebben het terras weer uit de opslag gehaald", vertelt Esther Hoekstra van Grouster restaurant 't Kofschip.
Door alle maatregelen kunnen er veel minder mensen terecht in het restaurant. "We kunnen normaal rond de 100-110 mensen kwijt, dat is nu dik de helft minder." Of het financieel uit kan om zo te werken, is nog maar de vraag, zegt Hoekstra. "Dat is lastig in te schatten, maar alle beetjes helpen. We zetten alles op alles om zoveel mogelijk binnen te halen."
Hoareka hast ree foar weriepening
Ook bij Het Theehuis in Grou is er veel minder plek. "Het zijn 40-50 procent minder plekken. Alles staat wat dichter op elkaar, dus je hebt nu ruim plek", zegt eigenaar Timo Slump. Ook hij is blij dat hij weer open mag. "Het is fantastisch. We hebben drie maanden thuis gezeten. We hebben wat afhaal gedaan, eten in bakjes, maar we willen gewoon de mensen bedienen."
Slump vindt het een aparte gewaarwording nu weer open te gaan. "Het is net of het bedrijf weer opnieuw begint. Drie jaar geleden hebben we dat ook gehad, na die brand (Het Theehuis brandde in 2017 volledig af, red.). Het is afwachten hoe het allemaal komt."
Hoewel word verwacht dat er maandag veel mensen een terras zullen opzoeken, is Slump niet bang dat het uit de hand zal lopen. "We houden allemaal de kop erbij en als mensen hun goede verstand gebruiken, kan het goed gaan. We zullen ook optreden als het niet goed gaat."
Verslaggever Jeroen Boersma bij de horeca in Grou