liveblog | 29 mei 2020

LIVEBLOG: Meest rustige coronaweek in Fryslân sinds de uitbraak

Volg hier al het nieuws over het coronavirus.
Laatst bijgewerkt: 2 november 2020, 16:51 uur
vrijdag 29 mei 2020
23:00

Einde van dit liveblog

We zijn aan het einde gekomen van dit liveblog van vrijdag 29 mei. Dit was vandaag het belangrijkste nieuws:
Iedereen dank voor het volgen!
22:17

Pinksterweekend is 'generale repetitie' voor de zomervakantie

Het pinksterweekend is spannend voor Staatsbosbeheer. Zij zien het als een generale repetitie voor de zomervakantie. De natuurorganisatie heeft voor het pinksterweekend geen gebieden afgesloten, maar zal extra toezicht houden omdat het waarschijnlijk weer druk zal worden in de Friese natuur.
Staatsbosbeheer heeft te maken met een groot tekort aan toezichthouders, maar zal niettemin extra scherp zijn dit weekend. Bij de hotspots zoals de bossen in Rijs, Oranjewoud en Bakkeveen wordt grote drukte verwacht.
22:12

Nog geen bezoek in gevangenis Leeuwarden

Gevangenissen in Leeuwarden mogen de komende tijd nog geen bezoek ontvangen. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming maakte vrijdag bekend dat er vanaf 2 juni een proef komt in drie gevangenissen, maar de PI in Leeuwarden zit er niet bij. De proef met het bezoek zal worden uitgevoerd in de gevangenissen van Alphen aan den Rijn, Veenhuizen en Arnhem.
Gedetineerden mogen één uur per week één bezoeker ontvangen. Hierbij worden ze gescheiden door plexiglas. Ook moeten bezoekers vooraf een vragenlijst invullen. Het ministerie wil eerst gaan kijken hoe de proef gaat uitpakken, met het oog op nieuwe positieve coronabesmettingen. Wanneer dat meevalt, zal de regel waarschijnlijk worden uitgebreid. Daarover wordt op 16 juni meer duidelijk.
21:07

Grotere terrassen op Ruiterskwartier in Leeuwarden

De bussen fan Arriva zullen in het weekend omrijden, om zo grote terrassen op het Ruiterskwartier in Leeuwarden mogelijk te maken. Dat is vrijdagmiddag bekend geworden na overleg van de gemeente en politie met ondernemers uit de uitgaansstraat in de Leeuwarder binnenstad. De ondernemers zijn vrijdagmiddag al begonnen met werkzaamheden, om te kijken hoe ze hun anderhalvemeterterrassen willen vormgeven.
De tijd dringt, want de terrassen gaan al op Pinkstermaandag open. Volgens Ton Eijer van muziekcafé Scooters zijn grotere terrassen noodzakelijk om voldoende omzet te kunnen maken in een tijd van coronamaatregelen.
20:08

Videodagboek van GGZ

Ed Toeange van GGZ Fryslân laat in zijn vlog zien hoe het personeel oefent voor het moment waarop er een coronapatiënt bij hun komt. Op dit moment is er bij de GGZ nog geen corona, maar mocht dat nog komen dan willen ze daar klaar voor zijn. Meer vlogs van Ed Toeange en de andere vloggers van de serie 'Berjochten út it hert' zien? Dat kan via deze dossierpagina.
Ed Toeange
19:59

Afscheid nemen in coronatijd

Ze hadden tot in detail besproken hoe het moest. Als mensenmens wilde Minne Hovenga dat het afscheid en condoleren op zijn eigen erf plaats zou vinden, zodat iedereen welkom was. Maar corona maakte alles anders. Op 30 april is Minne Hovenga overleden aan een hersentumor. Middenin de tijd van alle coronabeperkingen. Door de ziekte had zijn vrouw Esther al geleerd om continu bij te stellen, teleurstellingen te verwerken, om te schakelen en weer door te gaan.