LIVEBLOG: Meest rustige coronaweek in Fryslân sinds de uitbraak

29 Mei 2020 - 22:19

In dit liveblog melden wij het laatste nieuws over het coronavirus.

  • In Fryslân zijn tot nu toe in totaal 66 mensen overleden aan het coronavirus, en 585 mensen zijn positief getest.
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
  • Bekijk op de kaart de actuele situatie in jouw gemeente.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

23:00
Einde van dit liveblog

We zijn aan het einde gekomen van dit liveblog van vrijdag 29 mei. Dit was vandaag het belangrijkste nieuws:

  • In Fryslân zijn tot nu toe in totaal 66 mensen overleden aan het coronavirus, en 585 mensen zijn positief getest.
  • Het was de meest rustige coronaweek in Fryslân sinds de uitbraak.
  • De bruine vloot mag Doeksen niet gaan helpen, er zijn te veel obstakels.
  • De corona-afdeling van het MCL Leeuwarden is vrijdag dichtgegaan.
  • De Prinsentuin in Leeuwarden gaat dit pinksterweekend dicht bij drukte.

Iedereen dank voor het volgen!

22:17
Pinksterweekend is 'generale repetitie' voor de zomervakantie

Het pinksterweekend is spannend voor Staatsbosbeheer. Zij zien het als een generale repetitie voor de zomervakantie. De natuurorganisatie heeft voor het pinksterweekend geen gebieden afgesloten, maar zal extra toezicht houden omdat het waarschijnlijk weer druk zal worden in de Friese natuur.

Staatsbosbeheer heeft te maken met een groot tekort aan toezichthouders, maar zal niettemin extra scherp zijn dit weekend. Bij de hotspots zoals de bossen in Rijs, Oranjewoud en Bakkeveen wordt grote drukte verwacht.

22:12
Nog geen bezoek in gevangenis Leeuwarden

Gevangenissen in Leeuwarden mogen de komende tijd nog geen bezoek ontvangen. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming maakte vrijdag bekend dat er vanaf 2 juni een proef komt in drie gevangenissen, maar de PI in Leeuwarden zit er niet bij. De proef met het bezoek zal worden uitgevoerd in de gevangenissen van Alphen aan den Rijn, Veenhuizen en Arnhem.

Gedetineerden mogen één uur per week één bezoeker ontvangen. Hierbij worden ze gescheiden door plexiglas. Ook moeten bezoekers vooraf een vragenlijst invullen. Het ministerie wil eerst gaan kijken hoe de proef gaat uitpakken, met het oog op nieuwe positieve coronabesmettingen. Wanneer dat meevalt, zal de regel waarschijnlijk worden uitgebreid. Daarover wordt op 16 juni meer duidelijk.

21:07
Grotere terrassen op Ruiterskwartier in Leeuwarden

De bussen fan Arriva zullen in het weekend omrijden, om zo grote terrassen op het Ruiterskwartier in Leeuwarden mogelijk te maken. Dat is vrijdagmiddag bekend geworden na overleg van de gemeente en politie met ondernemers uit de uitgaansstraat in de Leeuwarder binnenstad. De ondernemers zijn vrijdagmiddag al begonnen met werkzaamheden, om te kijken hoe ze hun anderhalvemeterterrassen willen vormgeven.

De tijd dringt, want de terrassen gaan al op Pinkstermaandag open. Volgens Ton Eijer van muziekcafé Scooters zijn grotere terrassen noodzakelijk om voldoende omzet te kunnen maken in een tijd van coronamaatregelen.

20:08
Videodagboek van GGZ

Ed Toeange van GGZ Fryslân laat in zijn vlog zien hoe het personeel oefent voor het moment waarop er een coronapatiënt bij hun komt. Op dit moment is er bij de GGZ nog geen corona, maar mocht dat nog komen dan willen ze daar klaar voor zijn. Meer vlogs van Ed Toeange en de andere vloggers van de serie 'Berjochten út it hert' zien? Dat kan via deze dossierpagina.

19:59
Afscheid nemen in coronatijd

Ze hadden tot in detail besproken hoe het moest. Als mensenmens wilde Minne Hovenga dat het afscheid en condoleren op zijn eigen erf plaats zou vinden, zodat iedereen welkom was. Maar corona maakte alles anders. Op 30 april is Minne Hovenga overleden aan een hersentumor. Middenin de tijd van alle coronabeperkingen. Door de ziekte had zijn vrouw Esther al geleerd om continu bij te stellen, teleurstellingen te verwerken, om te schakelen en weer door te gaan.

19:14
Filmhuis De Koornbeurs wordt woonkamer

Voor de fanatieke bioscoopbezoeker is het een bekend fenomeen: je moet even opstaan, omdat iemand in diezelfde rij z'n plekje zoekt of naar het toilet moet. In coronatijd kan dat natuurlijk niet en dus hebben ze bij theater De Koornbeurs in Franeker van hun filmhuis een woonkamer gemaakt. Vanaf 1 juni mogen bioscopen weer open.

18:33
Rustigste coronaweek in Fryslân sinds de uitbraak

Het aantal besmettingen neemt telkens verder af: voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus in Fryslân zijn er minder dan tien positieve tests in één week te melden. Het aantal ligt namelijk op vier. De afgelopen week zijn er twee mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19. Het was qua cijfers de meest rustige coronaweek sinds de uitbraak.

Margreet de Graaf van GGD Fryslân is blij met de cijfers. "Die blijven heel laag, we hebben voordeel gehad van de maatregelen. Bij ons is de verwachte piek nooit gekomen, het aantal besmettingen gaat nu langzaam verder naar beneden. We verwachten wel dat komende week de cijfers weer wat omhoog gaan. Dat komt niet doordat er een nieuwe uitbraak is, maar doordat het testbeleid wordt aangepast: iedereen met klachten kan zich dan melden bij een landelijk nummer dat maandag bekend wordt gemaakt."

17:44
Versoepeling in gevangenissen

De bezoekregeling voor gevangenissen en tbs-klinieken wordt vanaf 2 juni versoepeld. Vanwege de coronacrisis golden er de afgelopen tijden strenge restricties, maar volgende week worden die deels teruggeschroefd. Drie gevangenissen in Nederland beginnen met een proef, daar mogen gedetineerden een uur per week een bezoeker ontvangen. Dat is niet in Fryslân.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(advertinsje)
(advertinsje)