Derde nest met zeearenden op geheime locatie

28 maaie 2020 - 19:06

Er is een derde plek in Fryslân waar zeearenden nestelen. It Fryske Gea wil echter niet zeggen waar die derde plek is, om de vogels en het jong niet te storen.

Beeld van de camera in De Alde Feanen - Foto: It Fryske Gea

In De Alde Feanen hebben zeearenden dit jaar twee jongen gekregen. Daar broeden de roofvogels nu voor het vierde jaar op rij. In het Koudumer Bos bij De Fluessen heeft een zeearendenpaar dit jaar ook twee eieren uitgebroed. Vorig jaar leverde het nest nog één jong op.

Camera's

It Fryske Gea houdt de nesten continu met camera's in de gaten om ervoor te zorgen dat de zeearenden niet gestoord worden bij het grootbrengen van de jongen. De beelden zijn online te zien.

"Het derde paar zit op het nest, er is een jong geboren en het zal nog een week of drie duren voordat het kan vliegen. Het is heel belangrijk dat deze vogels rust krijgen, met name in het eerste jaar. Het is en nieuwe plek voor de zeearenden. Drie paar zitten er nu op het terrein van It Fryske Gea. Het is heel goed dat er weer meer bijkomen, want ze waren hier uitgestorven en zijn nog niet zo lang terug. De soort is zich hier weer aan het vestigen," zegt districtshoofd Germ van der Burg van It Fryske Gea. "Er moeten rustige locaties zijn met genoeg eten. Die zijn er wel bij de Friese meren."

Districtshoofd Germ van der Burg van It Fryske Gea

Trefwoorden: 
it Fryske Gea zeearenden
(advertinsje)
(advertinsje)