Voor het eerst weer naar vader en moeder

28 maaie 2020 - 12:40

De maatregelen voor ene bezoek een bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen moeten eerder versoepeld worden, vindt de branche-organisatie. Halverwege juli zou er weer meer dan één persoon tegelijkertijd op bezoek mogen. Maar dat duurt te lang voor mensen die in de laatste levensfase zitten, zeggen de tehuizen. Wim Berkhof mocht donderdag voor het eerst weer naar zijn ouders in Leeuwarden.

Wim Berkhof by syn âlden - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Veel mensen met familie in verpleeg- of verzorgingshuizen zijn voor het eerst sinds maanden weer op bezoek geweest bij hun familie. Vanwege de coronamaatregelen kon dat de afgelopen tijd niet. En dat is moeilijk.

Dat geldt ook voor Wim Berkhof en zijn ouders. Zij wonen in wijkzorgcentrum Sint Jozef in Leeuwarden.

Voor het eerst vader en moeder weer zien

Wim Berkhof mocht donderdag voor het eerst sinds de lockdown zijn ouders weer zien. Hij had een bos bloemen en gebak mee. "We hebben elkaar natuurlijk wel gezien, maar dat was bij het raam met een mobieltje. Dat is improviseren, maar uiteindelijk niet praktisch. Het is ook niet mogelijk voor mij om klusjes voor mijn ouders te doen. Maar er zijn veel schrijnende gevallen, mensen in een relatie die niet bij elkaar kunnen komen. Dat is heel triest. De zorg was hier prima en we hebben een grote bereidwilligheid van het personeel gemerkt. Ze doen het maximale voor ons," zegt Wim Berkhof.

"Wij hebben hem dus gezien, wij zijn geen enorme praters, maar we hebben ons er goed mee gered. Terug naar normaal is het beste voor ons, maar dat moet je met kleine stapjes doen," zegt Wims moeder. "Zelfde wat moeder overste zei," sluit vader Berkhof zich daarbij aan.

Online agenda

Manager Jana Egorova is blij dat de regeling weer wat kan worden versoepeld. "Het is natuurlijk vandaag een hele bijzondere dag voor onze locatie. Er mag weer bezoek komen voor onze bewoners, dat is hartstikke leuk. Vooral in het begin was het best wel wennen, maar het loopt al sinds 19 maart en wij hebben er alles aan gedaan om het leven van onze bewoners zo prettig mogelijk te maken. Daarom zijn we de mensen ook heel erg dankbaar. "

Er is een online agenda opgezet, waar mensen zich kunnen inschrijven voor een afspraak. "Het valt nog wel mee met de inschrijvingen, we hebben nog ruimte in de agenda. Sommige familieleden vinden het wel prima zoals het nu gaat en willen geen risico lopen voor zichzelf en de bewoners. Anderen willen wel graag op bezoek komen, dan zijn ze welkom. Wij volgen de richtlijnen en we hopen die steeds meer te kunnen versoepelen, zodat het straks ook weer zonder afspraak en beschermingmiddelen mogelijk is."

Verslaggever Willem Vermeltfoort bij Sint Jozef

(advertinsje)
(advertinsje)