Coronanieuws 28 mei: 'Help de Waddeneilanden'; optimisme over toerisme deze zomer

28 Mei 2020 - 17:30

In dit liveblog melden wij het laatste nieuws over het coronavirus.

  • In Fryslân zijn tot nu toe in totaal 66 mensen overleden aan het coronavirus, en 585 mensen zijn positief getest.
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
  • Bekijk op de kaart de actuele situatie in jouw gemeente.

Dit liveblog is ook in het Fries te volgen.

22:30
Einde van dit liveblog

We zijn aan het einde gekomen van dit liveblog van donderdag 28 mei over het coronavirus. Iedereen bedankt voor het volgen en graag tot vrijdag. Dit was het belangrijkste nieuws van de dag:

Foto: Shutterstock
22:12
'Waddeneilanden hebben dringend hulp nodig om leefbaar te blijven'

Er moet snel wat gebeuren om de Waddeneilanden te redden. Dat zei burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog donderdag bij het werkbezoek van Koningin Máxima aan Texel. Volgens Van Gent zitten de eilanden in grote problemen nu het toerisme op de eilanden deels wegvalt. Van Gent, voorzitter van het samenwerkingsverband De Wadden, heeft Máxima gevraagd ambassadeur van de Waddeneilanden te zijn in Den Haag.

Foto: ANP
20:50
Rijbewijzen langer geldig

Rijbewijzen die tussen 1 februari en 31 augustus verlopen, blijven zeven maanden langer geldig. Dat geldt ook voor rijbewijzen die vanwege medische aandoeningen ieder jaar of om de drie jaar verlengd moeten worden. Minister van Nieuwenhuizen roept in een verklaring mensen met zo'n rijbewijs wel op "om goed na te denken of het wel verstandig is de weg op te gaan voordat hun medische keuring en de beoordeling van de rijvaardigheid hebben plaatsgevonden".

Foto: Omrop Fryslân
20:41
Videodagboek: "Ik ben veel thuis geweest, voor mij is dat helemaal nieuw"

Paralympisch wielrenner Tristan Bangma laat in zijn vlog zien hoe hij thuis virtueel fietst met een laptop, computer en natuurlijk een fiets. Er wordt gemeten hoeveel kracht hij levert en dat bepaalt dat hoe snel hij gaat. Op zijn televisie ziet hij dan ook een route, hierdoor wordt training voor hem een stuk makkelijker.

Foto: Omrop Fryslân
18:13
Toeristische ondernemers optimistisch over zomer, ondanks corona

Toeristische ondernemers in Fryslân zijn optimistisch over de zomer, ondanks de coronacrisis. Ze hadden een slechte start van het seizoen, maar het begint nu te lopen. De meeste mensen in Nederland gaan in eigen land op vakantie en dat is te merken. Maar buitenlandse toeristen komen niet, aldus directeur Martin Cnossen van marketingorganisatie Merk Fryslân.

Lees meer: Toeristische ondernemers optimistisch over zomer, ondanks corona

17:29
32 doden, 182 positieve tests

Er zijn donderdag 32 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van besmetting met het coronavirus. Ook zijn 182 mensen positief getest op het coronavirus. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur positief getest of overleden, maar ook daarvoor.

Foto: Shutterstock
16:33
NOC*NSF: topsporters zo snel mogelijk weer laten trainen

NOC*NSF wil de Nederlandse topsporters zo snel mogelijk weer laten trainen, zonder de regel dat ze anderhalve meter afstand moeten houden. De sportkoepel heeft een nieuw veiligheidsprotocol naar het ministerie van VWS gestuurd. Ook contactsporters zouden weer volledig moeten trainen.

16:32
European Water Technology Week gaat niet door

De European Water Technology Week (EWTW), die voor september stond gepland in het WTC Expo in Leeuwarden, gaat dit jaar niet door in verband met het coronavirus. Dat hebben de organisatoren, waaronder Wetsus, bekendgemaakt.

Wetsus yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma
14:19
Planbureau's: houd na corona niet vast aan de 1,5 meter

Het sociaal en Cultureel planbureau, Centraal Planbureau en Planbureau voor de Leefomgeving adviseren het kabinet om na de coronacrisis niet vast te houden aan de 1,5 meter afstand. Dat zou niet een 'nieuw normaal' moeten worden, vinden zij.

In het advies schrijven zij: "In die herstelfase gaat het om meer dan gezondheid alleen: langere termijndoelen voor onze economie, leefomgeving en samenleving zijn dan evenzeer richtinggevend voor beleid. De planbureaus adviseren daarom niet de nadruk te leggen op een noodzakelijke situatie voor de korte termijn, maar op het wenselijk langetermijnperspectief van een gezonde, veerkrachtige en duurzame samenleving."

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(advertinsje)
(advertinsje)