Maatregelen in winkels verwarrend voor mensen met een beperking

27 Mei 2020 - 19:41

Waar voor de meeste mensen de coronamaatregelen duidelijk zijn of onduidelijk blijven, zijn ze voor mensen met een beperking nog veel verwarrender. Op een winkelraam staat bijvoorbeeld dat er hooguit vier mensen tegelijk in de winkel mogen zijn. Hoe kom je daar achter wanneer je blind bent?

sted beheining corona

Lopen of in de rolstoel

Daarnaast worden mensen met een beperking met nog veel meer problemen geconfronteerd. Daardoor worden ze onzeker en gaan ze nog minder de deur uit dan voor de crisis. Zo vindt Gerlof Dijk, die door een afwijking in een rolstoel zit, het lastig dat andere mensen vaak te dichtbij hem komen. "Niet in iedere winkel is evenveel ruimte voor een rolstoel. Zeker nu we anderhalve meter afstand moeten houden, is dat moeilijker", vertelt Dijk.

Dijk fietst ook weleens door de stad. "Ik heb een handbike. Die kan ik aan mijn rolstoel koppelen en ook dan houden andere mensen niet altijd rekening met mij. Ze komen bijvoorbeeld toch vlakbij."

Dijk vindt het jammer dat er niet altijd evenveel rekening met hem gehouden wordt of met andere mensen met een beperking. Hij denkt dat hij wel een idee heeft waarom. "Iemand die gewoon loopt, kan misschien harder aan de kant stappen wanneer iemand dichtbij komt. In de rolstoel lukt dat niet. Daar zijn mensen zich misschien minder bewust van", denkt Dijk.

Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Met Theo Polet en Gerlof Dijk zijn we op het Ruterskertier in Leeuwarden

Zonder liplezen geen communicatie

Theo Polet is slechthorend ('zwaar slechthorend'). "Als ik de mensen niet goed kan zien, is het verstaan heel moeilijk", vertelt hij. In sommige winkels zijn coronavoorzieningen aangebracht, die de communicatie bemoeilijken, want hij kan bijvoorbeeld niet liplezen. "Soms hebben ze plastic schermen opgehangen die slecht doorzichtig zijn. Dan is het al lastig", zegt Polet. "De anderhalve meter is ook al lastig, want je hebt mensen graag wat dichterbij".

Voor Theo Polet is het liplezen een belangrijk onderdeel van de communicatie. Met het verplicht dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer kan hij dan ook niets. "O, wee als ze straks ook nog mondkapjes gaan dragen. Dan is het helemaal afgelopen". Polet ziet nog geen oplossing voor mensen zoals hij. "Er zijn wel mensen die hebben bedacht dat je mondkapjes kunt maken met een raampje erin, maar dat gaat hem niet worden. Dat is niet voldoende doorzichtig."

Regels bij de deur

Hilda Snippe heeft een erfelijke oogaandoening. Aan één oog is ze helemaal blind, met het andere ziet ze maar één procent. En dan ook nog wazig. Sinds corona in Nederland is, is Snippe niet meer de stad in geweest. Maar nu ze dat wel weer doet, bedenkt ze hoe ze dan een winkel moet binnengaan.

"Alle borden of teksten op borden of op ramen kan ik niet zien. Ik heb mezelf voorgenomen dat ik dan eerst naar de kassa moet", vertelt Snippe. "Maar dat is niet de bedoeling, want ik moet bij de deur mijn handen desinfecteren. Heel vaak weet ik dat niet, als ik alleen op pad ga".

Stilte

Snippe wordt er meteen mee geconfronteerd dat mensen heel verschillend reageren. "Je loopt eigenlijk al te ver. Mensen hebben toch de neiging dichter bij mij in de buurt te komen dan die anderhalve meter. En dat is wel heel lastig".

Snippe heeft wel het idee dat mensen proberen hun best te doen, alleen merkt ze in de stad dat het heel lastig is om op te merken waar iedereen is en waar mensen precies langslopen. "Als mensen langslopen dan praten ze ook veel minder voor mijn gevoel dan voorheen", merkt Snippe op. "Ik zie niets, dus voor mij is de stilte noch extremer. Dat maakt me onzeker, terwijl ik me altijd heel goed zelf kan redden".

Houd rekening met elkaar

"Als mensen stil zijn en niks zeggen, zijn ze er voor mij ook niet". Hilde hoopt dan ook dat mensen meer rekening willen houden met mensen die op wat voor manier dan ook een beperking hebben. "Kijk ook naar de ander en bedenk of je ook rekening met de ander houdt". Zelf kan ze niet zien of 1,5 meter afstand houdt van anderen.

"Ja, ik heb een stok, als ik die heel hard naar voren zwaai dan is die ongeveer 1,5 meter". Snippe hoopt dat menen vooral vragen aan mensen met een beperking wat ze nodig hebben. Zo kan er met iedereen en met iedere beperking rekening worden gehouden.

Hilda Snippe vertelt dat de toegankelijkheid in een anderhalvemetersamenleving moeilijk is voor mensen met een beperking

(Advertentie)
(Advertentie)