Vier Friese zeilscholen mogen deze zomer zeilkampen houden

27 Mei 2020 - 15:22

Vier zeilscholen in Fryslân mogen deze zomer zeilkampen houden. Ze hebben groen licht gekregen van de Veiligheidsregio. Het gaat om zeilschool Het Molenhuis in Woudsend, zeilschool De Veenhoop, zeilschool Pean yn Akkrum-Nes en De Kikkert in Lemmer.

Fjouwer Fryske sylskoallen meie dizze simmer los mei sylkampen

Alle vier de zeilscholen hebben bericht gekregen van hun gemeente. Hoewel de uitspraak van de Veiligheidsregio in de lijn der verwachting lag, is er grote opluchting bij de zeilscholen.

Met steun van de branche-organisaties en het Watersportverbond hebben de zeilscholen zelf het initiatief genomen om met de Veiligheidsregio om tafel te gaan. Nog voordat er een landelijk besluit valt over de diverse non-profitkinderkampen, is deze bedrijven al toegezegd dat ze vanaf 1 juli met de kampen mogen beginnen.

Plezier en veiligheid

"Zeilkampen zijn bedrijven die soms al 50 jaar aan strenge richtlijnen moeten voldoen", vertelt Rienk de Jonge van zeilschool Pean. "Ook is er voor een kapitaal aan goed materiaal nodig om plezier en veiligheid te waarborgen. Mede daardoor is een stichting of een groep vrijwilligers vaak onvoldoende in staat om dit te kunnen garanderen. een zeilschool is professioneel en goed georganiseerd", zegt De Jonge.

Zeilscholen hebben daarom al toestemming gekregen voor de kampen.

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

Jeroen Wolthuis van Het Molenhuis en De Kikkert vindt het het allerbelangrijkste dat ze cursisten weer een mooie en leerzame week kunnen geven. "We hadden er niet aan moeten denken komende zomer, na een vervelende periode voor iedereen, dicht te moeten blijven. Het is mooi om te zien hoe een drietal jonge Friese zeilschoolondernemers gezamenlijk zijn opgetrokken om zich hard te maken voor de sociaal-maatschappelijke belangen die jeugdzeilkampen vervullen."

De zeilscholen zeggen dat een virus niets nieuws voor hen is. Omdat ze met kinderen en jongeren werken, zijn ze bekend met bijvoorbeeld besmettelijke buikgriep- en norovirussen. Om daar goed mee om te gaan, gebruiken de zeilscholen een infectie- en preventieplan en staan ze in contact met de GGD.

Foto: Omrop Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)