Friese Provinciale Staten vergaderen als eerste van Nederland fysiek in estafetteform

27 Mei 2020 - 13:07

Als eerste provincie van Nederland houdt Fryslân woensdag weer een fysieke Provinciale Statenvergadering. Dat wordt gedaan op verzoek van de fractievoorzitters, want zij hebben de behoefte 'om elkaar weer in de ogen te kijken', volgens Corlienke de Jong van de FNP.

Provinsjale Steaten yn coronatiid: maksimaal 12 steateleden yn de seal - Foto: Omrop Fryslân

Voor griffier Arnold Rosier was het een kleine puzzel om in de historische Statenzaal een opstelling te bedenken die voldoet aan de anderhalvemeterregel van het RIVM. De uitkomst is dat maximaal twaalf Statenleden, voor iedere partij een, plaats mogen nemen in de Statenzaal, op zitplaatsen die zijn aangegeven met een oranje stip.

Voor het college van Gedeputeerde Staten geldt hetzelfde. Voorzitter Brok en griffier Rosier zijn zeker van hun plek, maar verder mag maar één gedeputeerde meedoen. Na iedere punt is er een korte pauze, zodat de woordvoerders van de partijen en het college elkaar kunnen vervangen. Alle andere Statenleden kunnen de vergadering volgen op grote schermen in het bedrijfsrestaurant. "Omdat er niet veel ambtenaren zijn, kunnen de Statenleden zo ongeveer het volledige gebouw gebruiken en voldoende afstand bewaren", vertelt Rosier.

Stemmingen

Een spannend moment worden de stemmingen aan het eind van de dag, want daarvoor zijn alle 43 Statenleden nodig. Die kunnen dan staand plaatsnemen in de Statenzaal, op veilige plekken, die zijn aangegeven met een groene stip. "Dat wordt voor iedereen een spannend moment, maar we proberen natuurlijk om die stemmingen niet te lang te laten duren", zegt Rosier.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Statenlid Rendert Algra van het CDA opende woensdag het debat met kritische vragen over de beperkte capaciteit op de veerboten van Rederij Doeksen naar Vlieland en Terschelling. De CDA'er wilde weten of het probleem nu is opgelost, nu Doeksen bekend heeft gemaakt dat ze extra boten zullen inzetten.

Gedeputeerde Avine Fokkens vertelde dat ze nu vrijdag over de problemen met de veerboten spreekt met Rederij Doeksen, Rijkswaterstaat en voorzitter Buma van de Veiligheidsregio. "Ik weet dat ze op Terschelling wel blij zijn met de extra schepen die Doeksen gaat inzetten. Of dat voldoende is weet ik ook niet. We gaan nu vrijdag overleggen wat er verder mogelijk is."

Volle werklijst

Provinciale Staten hebben verder een volle werklijst. Er wordt woensdag onder andere gesproken over de inzet van boa's in natuurgebieden, de stikstofaanpak, het Europabeleid van de provincie en de regenboogvlag.

(Advertentie)
(Advertentie)