Fietspad met zicht op het Wad moet in 2028 helemaal klaar zijn

26 Mei 2020 - 17:20

Er komt waarschijnlijk een fietspad bij de hele Friese Waddenzeekust langs. Daar zijn de burgemeesters en wethouders van de gemeenten Harlingen, Waadhoeke en Noardeast-Fryslân en het dagelijks bestuur van het Wetterskip mee akkoord gegaan.

Foto: dorpwierum.nl

Nu lopen er nog voornamelijk schapen op een groot deel van de zeedijk. "Je kunt er nu ook al fietsen, maar je wordt gehinderd door hekken en andere obstakels. Er komen nu veeroosters en dijktrappen, om die beleving op de dijk te verbeteren", legt wethouder Caroline de Pee van de gemeente Waadhoeke uit.

Het doorgaande fietspad met zicht op het Wad moet zorgen voor een opleving voor de economie en het toerisme in de streek. "Het gebied kan nog wel beter op de kaart worden gezet. Vooral de relatie met het Waddenerfgoed kan sterker. Als je er kunt fietsen, heb je meer binding met het Wad", zegt De Pee. De initiatiefnemers van het plan vragen het Waddenfonds en de provincie om mee te betalen aan het fietspad.

Toerisme

Het idee voor de doorgaande fietsroute bij de Friese Waddenkust langs is ontstaan in 2018. De route moet bestaande en nieuwe toeristische plekken en voorzieningen binnendijk evengoed als buitendijk met elkaar verbinden. Dat geeft kansen voor toeristische ondernemers in het binnendijkse gebied. Eind 2022 moet het eerste deel van de fietsroute klaar zijn en in 2028 het andere deel.

In Groningen en Noord-Holland zijn vergelijkbare plannen en initiatieven. In Groningen heet het plan Kiek over Diek, een fietspad bij de zeedijk langs. Dat moet komend jaar klaar zijn. Vanaf het jaar 2023 kunnen fietsers op de Afsluitdijk kiezen uit een route binnendijk of buitendijk.

Wethouder Caroline de Pee over het fietspad

Trefwoorden: 
Waadsee Waddenzee fietsroute
(Advertentie)
(Advertentie)