Coronanieuws van 26 mei: geen nieuwe Friese gevallen, Cambuurspelers leveren salaris in

26 Mei 2020 - 22:10

In dit liveblog melden wij al het nieuws over het coronavirus:

  • Op pinkstermaandag acties boa's, burgemeester Buma steunt wensen;
  • In totaal zijn er in Fryslân 66 mensen overleden aan het coronavirus.

Dit liveblog is ook in het Fries te volgen.

23:15
Einde van liveblog

We zijn aan het einde gekomen van dit liveblog. Het belangrijkste nieuws van vandaag?

  • Yn totaal staat de teller in onze provincie nog steeds op 66 doden door het coronavirus;
  • Eastermar maakt een groot terras van het dorp;
  • De spelers van Cambuur leveren salaris in om de club te helpen in deze coronatijden.

Iedereen bedankt voor het volgen!

22:48
Het dorp Eastermar wordt groot terras

Eastermar zal van 1 juni tot 1 september één groot terras worden. Daar wordt het dorpsplein 'It Breed' voor gebruikt. Het plein zal helemaal gevuld worden met terrassen, maar wel op zo'n manier dat mensen anderhalvemeter afstand kunnen houden.

21:19
Minister kijkt na Prinsjesdag terug op de coronapakketten

Pas na Prinsjesdag wil minister Wopke Hoekstra (Financiën) zich bezighouden met de vraag hoe effectief de steunpakketten zijn voor bedrijven die getroffen worden door de coronacrisis. Dat zei hij dinsdag in een debat met de Tweede Kamer. "Mijn eerste neiging is om te denken dat de eerste klap een daalder waard is geweest", zei Hoekstra over de eerste steunmaatregelen. Maar hij erkent dat het pakket snel tot stand kwam, net zoals het tweede pakket.

19:15
Tweede Kamer akkoord met schrappen ontslagboete

De Tweede Kamer steunt het schrappen van de 'ontslagboete' in het tweede steunpakket. Bedrijven die vanaf volgende maand loonsubsidie aanvragen worden niet beboet als ze snijden in het personeelsbestand. Een groot deel van de oppositie is niet te spreken over deze aanpassing van het coronapakket voor bedrijven. Ook bonden verzetten zich tegen het laten vallen van de ontslagboete. Het kabinet blijft voorlopig nog even praten met werkgeversorganisaties en vakbonden over de ontslagboete die "niet in beton gegoten" is, zoals premier Mark Rutte het in een Kamerdebat verwoordde.

18:06
Ruimere terrassen in Dongeradiel en Noardeast-Fryslân

Tijdelijke uitbreiding van terrassen in Dantumadiel en Noardeast-Fryslân

Terrassen mogen ook in Dantumadiel en Noardeast-Fryslân weer open komende maandag en de gemeenten hebben besloten dat de terrassen ruimer mogen worden opgezet. De regeling is tijdelijk, de omgeving moet toegankelijk blijven voor bijvoorbeeld hulpdiensten en mindervaliden en er moet draagvlak zijn bij directe buren en betrokkenen. Horecaondernemers die hun terras tijdelijk willen uitbreiden, kunnen hiervoor hun plan indienen bij de gemeente. Hiervoor worden geen leges in rekening gebracht. De tijdelijke terrasuitbreidingen zijn mogelijk tot en met 31 oktober van dit jaar.

16:55
Pinkstermaandag komen er opnieuw acties van boa's

Boa's zullen op pinkstermaandag geen boetes uitdelen aan mensen. Dat is één van de nieuwe acties die ze houden op die dag. De boa's demonstreerden dinsdag al in Leeuwarden en in andere plekken, omdat ze verdedigingsmiddelen zoals een wapenstok of pepperspray willen hebben voor hun eigen veiligheid. Daar is veel ophef over in de coronacrisis.

Eerder zei burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden al dat hij de wensen van de boa's steunt.

Foto: Omrop Fryslân, Miranda Werkman
16:19
Ook spelers Cambuur leveren in door coronacrisis

De spelers van SC Heerenveen deden het maandag al en nu leveren ook de spelers van SC Cambuur geld in. Ook de staf en directie doen dat. De Leeuwarder voetbalclub heeft het moeilijk door de coronacrisis.

Aanvoerder Erik Schouten: "We zitten in een enorme crisis en sluiten onze ogen zeker niet voor wat er in de wereld aan de hand is. Ook veel supporters en sponsoren hebben het zwaar en als spelersgroep willen we op deze manier laten zien dat we solidair zijn."

Cambuurstadion - Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets
15:42
Steun van Buma voor boa's

Boa's voerden vandaag actie voor het gemeentehuis van Leeuwarden, omdat ze meer middelen willen hebben om zichzelf te verdedigen. Burgemeester Buma is het met de boa's eens. Hij vindt dat politieagenten niet langer het geweldsmonopolie moeten hebben. Nu is dat nog zo, en daardoor mogen andere handhavers geen wapenstok of pepperspray gebruiken. De risico's worden te groot, zegt Buma.

14:22
LC: 'Voor het eerst sinds de uitbraak van het virus geen nieuwe besmettingen in Noord-Nederland'

Foarige wike gong it oantal nije sikehûsopnamen foar it earst nei nul.

In heel Noord-Nederland is maandag niemand positief getest op het coronavirus. Dat meldt de Leeuwarder Courant. Het is voor het eerst sinds 7 maart dat dat gebeurt. Toen werd het virus voor het eerst geconstateerd in Drenthe. In Fryslân dook het virus een week later voor het eerst op. Dat was op 15 maart, in Gorredijk.

Vorige week ging het aantal ziekenhuisopnames voor het eerst naar nul.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(advertinsje)
(advertinsje)