liveblog | 26 mei 2020

Coronanieuws van 26 mei: geen nieuwe Friese gevallen, Cambuurspelers leveren salaris in

In dit liveblog melden wij al het nieuws over het coronavirus.
Laatst bijgewerkt: 2 november 2020, 16:47 uur
dinsdag 26 mei 2020
23:15

Einde van liveblog

We zijn aan het einde gekomen van dit liveblog. Het belangrijkste nieuws van vandaag?
Iedereen bedankt voor het volgen!
22:48

Het dorp Eastermar wordt groot terras

Eastermar zal van 1 juni tot 1 september één groot terras worden. Daar wordt het dorpsplein 'It Breed' voor gebruikt. Het plein zal helemaal gevuld worden met terrassen, maar wel op zo'n manier dat mensen anderhalvemeter afstand kunnen houden.
21:19

Minister kijkt na Prinsjesdag terug op de coronapakketten

Pas na Prinsjesdag wil minister Wopke Hoekstra (Financiën) zich bezighouden met de vraag hoe effectief de steunpakketten zijn voor bedrijven die getroffen worden door de coronacrisis. Dat zei hij dinsdag in een debat met de Tweede Kamer. "Mijn eerste neiging is om te denken dat de eerste klap een daalder waard is geweest", zei Hoekstra over de eerste steunmaatregelen. Maar hij erkent dat het pakket snel tot stand kwam, net zoals het tweede pakket.
19:15

Tweede Kamer akkoord met schrappen ontslagboete

De Tweede Kamer steunt het schrappen van de 'ontslagboete' in het tweede steunpakket. Bedrijven die vanaf volgende maand loonsubsidie aanvragen worden niet beboet als ze snijden in het personeelsbestand. Een groot deel van de oppositie is niet te spreken over deze aanpassing van het coronapakket voor bedrijven. Ook bonden verzetten zich tegen het laten vallen van de ontslagboete. Het kabinet blijft voorlopig nog even praten met werkgeversorganisaties en vakbonden over de ontslagboete die "niet in beton gegoten" is, zoals premier Mark Rutte het in een Kamerdebat verwoordde.
18:06

Ruimere terrassen in Dongeradiel en Noardeast-Fryslân

Tijdelijke uitbreiding van terrassen in Dantumadiel en Noardeast-Fryslân

Terrassen mogen ook in Dantumadiel en Noardeast-Fryslân weer open komende maandag en de gemeenten hebben besloten dat de terrassen ruimer mogen worden opgezet. De regeling is tijdelijk, de omgeving moet toegankelijk blijven voor bijvoorbeeld hulpdiensten en mindervaliden en er moet draagvlak zijn bij directe buren en betrokkenen. Horecaondernemers die hun terras tijdelijk willen uitbreiden, kunnen hiervoor hun plan indienen bij de gemeente. Hiervoor worden geen leges in rekening gebracht. De tijdelijke terrasuitbreidingen zijn mogelijk tot en met 31 oktober van dit jaar.
16:55

Pinkstermaandag komen er opnieuw acties van boa's

Boa's zullen op pinkstermaandag geen boetes uitdelen aan mensen. Dat is één van de nieuwe acties die ze houden op die dag. De boa's demonstreerden dinsdag al in Leeuwarden en in andere plekken, omdat ze verdedigingsmiddelen zoals een wapenstok of pepperspray willen hebben voor hun eigen veiligheid. Daar is veel ophef over in de coronacrisis.
Eerder zei burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden al dat hij de wensen van de boa's steunt.
© Omrop Fryslân, Miranda Werkman