Coronanieuws van 25 mei: Eén nieuw sterfgeval, twee nieuwe besmettingen

25 maaie 2020 - 23:00

In dit liveblog melden we al het nieuws over het coronavirus:

  • Er zijn 66 mensen in Fryslân aan het virus overleden, het aantal besmettingen ligt op 585;
  • Na ruim twee maanden dicht te zijn geweest, mogen verpleeghuizen vandaag weer open voor bezoek. Maar niet alle instellingen in Fryslân zijn daar klaar voor;
  • We zijn met z'n allen door het oog van de naald gekropen, zegt ic-baas Peter van der Voort van het UMCG.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

23:00
Einde van dit liveblog

We zijn aan het einde gekomen van dit liveblog van maandag 25 mei. Dit was het belangrijkste nieuws van deze dag:

  • Er zijn 66 mensen in Fryslân overleden, het aantal besmettingen staat op 585;
  • Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat behandeld wordt op de intensive care, is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, net zoveel als een dag eerder;
  • Vrijwel alle inwoners van het asielzoekerscentrum in Sneek zijn weer terug. Ze waren de afgelopen twee weken in quarantaine na een uitbraak van het coronavirus;
  • Digitale raadsvergadering Opsterland afgezegd vanwege technische storing.
21:24
Tjeerd van der Zwan herbenoemd

Tjeerd van der Zwan is maandagavond herbenoemd als burgemeester van de gemeente Heerenveen. Dat gebeurde op aangepaste wijze vanwege de coronamaatregelen. Van der Zwan zat in een lege raadszaal op 1,5 meter afstand van de fractievoorzitter van de PvdA, Wanda Ottens. Zij kon het boeket met bloemen niet overhandigen dus mocht ze het boeket naar Van der Zwan gooien. De rest van de gemeenteraad kon de herbenoeming meekijken via een videoverbinding.

Tjeerd van der Zwan - Foto: Omrop Fryslân
20:01
Raadsvergadering Opsterland gaat niet door

De digitale raadsvergadering van de gemeente Opsterland gaat maandagavond niet door vanwege een technische storing. De vergadering zou digitaal plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen.

19:28
Videodagboek van boswachter Anke Bruin

Boswachter Anke Bruin ziet dat het steeds drukker wordt op Vlieland. In haar vlog neemt ze ons mee naar Kroon's Polders. Een plaats op het eiland waar je niet zomaar kunt komen.

Meer vlogs van Anke Bruin en de ander vloggers van de serie 'Berichten uit het hart' zien? Dat kan via deze dossierpagina.

18:25
Kinderen op Dockinga College niet dupe laten worden van coronatijd

Middelbare scholen zijn dit jaar soepeler met het wel of niet over laten gaan van leerlingen. Op het Dockinga College in Dokkum vinden ze dat kinderen niet de dupe mogen worden van deze coronatijden, daarom zullen ze ook daar 'ruimhartig' omgaan met de overgangsnormen.

Op alle drie locaties van het Dockinga College kunnen komende week de leerlingen weer fysiek naar school. Dan is het nog maar een paar weken tot het zomervakantie is. Na deze periode van thuisonderwijs wordt soepeler omgegaan met de overgangsregels.

Docenten constateren dat er ook een groep leerlingen is die het juist beter doet onder corona-omstandigheden.

18:23
Bijna alle overgeplaatste inwoners van Sneker asielzoekerscentrum weer terug

Vrijwel alle inwoners van het asielzoekerscentrum in Sneek zijn weer terug. Ze waren de afgelopen twee weken in quarantaine in een kazerne in Zoutkamp na een uitbraak van het coronavirus, maar daar was maar tot deze maandag plek voor ze.

In totaal waren 60 mensen overgeplaatst naar de tijdelijke plek om zo verdere verspreiding te voorkomen. Op zes na zijn ze nu allemaal terug. Drie komen in een later stadium weer naar Sneek. Bij hen is de besmetting korter dan twee weken geleden. Zij zullen dus nog even ergens anders naar toe moeten, dat gebeurt op verschillende opvanglocaties in Nederland.

16:57
Minimacamping druk bezig voor opening
Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Camping Polemonium in Opende, vlak over de provinciegrens bij Surhuisterveen, is druk bezig met de voorbereidingen voor de zomer. De camping is voor mensen met een kleine beurs, zodat ze ook op vakantie kunnen. Veel Friezen helpen campingeigenaar Appie Wijma met donaties.

16:07
Tal coronapatiënten op IC gelijk gebleven

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op de intensive care is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, evenveel als op zondag, zo zegt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen 222 patiënten in Nederland en één in Duitsland, evenveel als op zondag. Verpleegafdelingen van ziekenhuizen behandelden 756 coronapatiënten, 26 meer dan op zondag.

Op intensive care-afdelingen liggen 492 patiënten met andere aandoeningen als het coronavirus.

15:51
Spelers SC Heerenveen akkoord over tijdelijke salarisverlaging

De voetballers van SC Heerenveen zijn akkoord over een tijdelijke salarisverlaging vanwege de coronacrisis. De technische staf en het managementteam van de Friese club zijn solidair en zullen ook inleveren.

"Ik ben zeer verheugd dat we dit nieuws kunnen melden", zegt algemeen directeur Cees Roozemond. "Alleen samen komen we door deze crisis. Dat begrijpt onze spelersgroep gelukkig heel goed. Een prachtig gebaar van de selectie en alle collega's die hun steentje bijdragen door in te leveren voor het grotere goed. Dit sterkt ons in de overtuiging dat we ons door deze crisis heen kunnen slaan."

15:24
Drie Friezen op de ambassade in Mali werken door in coronatijd
Foto: Omrop Fryslan

Op de ambassade van Mali is een bijzondere situatie: in de hoofdstad Bamako zijn maar liefst drie Friezen aan het werk. De ambassadeur is Jolke Folkert Oppewal. Hij werkt met nog twee Friezinnen, Marjan Schippers en Evelien Boersma, gewoon door in de coronatijd. Er zijn in totaal nog vijf Nederlanders aan het werk voor de ambassade in Mali, de rest is naar huis vanwege de coronacrisis.

De corona slaat nog niet heel hard om zich heen in het Afrikaanse land, maar groeit wel langzaamaan door. Er zijn een kleine 1000 positief geteste gevallen en tientallen dodelijke slachtoffers. Ambassadeur Oppewal heeft geen idee hoe dit zich gaat ontwikkelen.

Trefwoorden: 
liveblog coronavirus COVID-19
(advertinsje)
(advertinsje)