Provincie moet inzet van boa's in natuurgebieden betalen, vindt de SP

24 Mei 2020 - 17:27

De provincie moet betalen voor handhaving in de natuurgebieden. Dat vindt de fractie van de SP in Provinciale Staten. Organisaties als Staatsbosbeheer, It Fryske Gea en Natuurmonumenten hebben niet genoeg personeel om het toezicht uit te voeren. En geld om boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) in te zetten, is er evenmin, schrijft de LC.

Een hek van It Fryske Gea bij natuurgebied het Easterskar - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Daarom wil de SP dat Gedeputeerde Staten een verplichte vergoeding geeft aan handhavers in de Friese natuurgebieden. Nu hebben de natuurorganisaties daar dus geen geld voor. "De provincie beroept zich op geldgebrek, maar dat is een drogreden", zegt Statenlid Hanneke Goede van de SP. Zij wil woensdag van gedeputeerde Hoogland weten waarom Gedeputeerde Staten geen geld beschikbaar stellen voor het toezicht in de natuurgebieden.

"Als er wordt gekozen voor goede handhaving is er natuurlijk altijd geld te vinden, het is een kwestie van prioriteiten stellen", volgens Goede. "Wij vragen het college van Gedeputeerde Staten dan ook om te kiezen voor goede handhaving en dus geld te zoeken om dit mogelijk te maken."

(advertinsje)
(advertinsje)