Vijf Elfstedentochten voor het goede doel: twee behaald, drie te gaan

23 Mei 2020 - 14:00

Vier maten uit Schettens zijn bezig met vijf Elfstedentochten: schaatsen, wandelen, steppen, fietsen en zeilen. Het ontstond als een grapje in keet d'Ald Haven, onder het genot van een biertje. Maar er is een goed doel aan gekoppeld: het Foppe Fonds. Sijmon, Reinder, Jelko en Sander konden zaterdag weer een streep zetten onder een van de tochten: de wandeltocht langs de elf steden zit erop.

Na de finish - Foto: Het Elfstedentochtteam

Sijmon van Abbema is bij dat de wandeltocht erop zit. "Het was donderdag en erg moeilijke dag. Met name Sander en ik hebben het moeilijk gehad om Dokkum te halen. Na de eerste 50 kilometer dacht ik al: dit is niet best. En dan moeten we nog vier dagen! Maar iedere dag er maar weer tegenaan. en dan kom je ook wel weer aan. Nu zijn we daar echt doorheen geholpen door allemaal mensen. Er was support uit Dokkum en wat mensen die bij Leeuwarden klaar stonden."

"Op karakter"

De jongens kregen nog een tip van een bestuurslid van de echte 11-Stedenwandeltocht: "Dat was: jullie moeten in Burdaard even een borreltje doen. Dat hebben we ook gedaan. Volgens mij heeft het niets geholpen, maar we zijn wel weer over de finish gekomen. Het was nog maar een eindje. We wisten: dit is de laatste moeilijke dag. Op karakter, en maar doorlopen. Het weer zat tegen en Reiner en Jelko waren al teruggelopen om ons weer op te halen. Ik geloof dat Sander wel wat ibuprofen heeft gehad."

Gelukkig valt het mee met de schade. "Zelf heb ik van de spieren niet veel last, alleen van mijn rechter scheenbeen. Mijn voeten zijn moe en ik heb blaren. Sander heeft wel meer last van zijn knie en heup. Reinder en Jelko gaat wel."

Autopetten, fietsen en zeilen

Dus kan er een streep door de tweede tocht. "Nog maar drie te gaan! We kijken ook wel een beetje op tegen de volgende twee. Volgende week zondagnacht beginnen we met het autopetten. Dus we hebben al met al een week om bij te komen. Dan nog wel eens lastig worden. We hebben wel getraind, maar niet heel veel, want je moet voor vijf sporten trainen, dus eigenlijk hebben we elke sport maar wat half gedaan. Maar vertrouwen is er wel", zegt Sijmon.

Een dag later volgt de fietstocht. "We hebben allemaal een racefiets en op Reinder na hebben we de Fietselfstedentocht wel eens eerder gedaan. Dus we weten: als je begint en Dokkum haalt, dan kan je het ook wel uit fietsen." Het zeilen is nog wel een ding, want dat kunnen de mannen eigenlijk nog niet goed genoeg. "We hadden graag de afgelopen maanden willen oefenen, maar vanwege corona zijn we daar niet aan toe gekomen. Dus dat wordt wel een uitdaging. Maar er zijn twee mannen bereid om met ons mee te gaan om ons op gang te houden."

Sijmon van Abbema over de wandeltocht

(advertinsje)
(advertinsje)