Omrop TIP: deel 2 van 'De bergrede van het vlakke land'

23 maaie 2020 - 08:38

Hoe ziet de wereld eruit na de coronacrisis? En hoe wíllen we dat die eruitziet? Wetenschappers en andere denkers geven antwoord op die vragen in de serie De bergrede van het vlakke land. Zij schrijven mee aan de toekomst. Fryslân DOK brengt documentaires op televisie en een podcast met interviews. In deel twee komen bioloog Theunis Piersma en therapeut Greet Andringa aan het woord.

De coronacrisis heeft onze maatschappij verlamd. Maar die opgelegde stilte geeft ook ruimte om na te denken over de toekomst. Welke inzichten komen naar boven? We moeten doorgaan, dus wat willen we meenemen naar de nieuwe tijd? Wat willen we terugvinden, wat moet anders en beter? Met de serie De bergrede van het vlakke land vraagt Fryslân DOK aan wetenschappers en andere denkers een essay te schrijven over de toekomst. Iedereen schrijft zijn deel en wijst ons een richting die we kunnen inslaan, als we dat willen.

Greet Andringa en Bart Kingma in de tuin - Foto: Omrop Fryslân

In deel twee laten Greet Andringa en Theunis Piersma hun gedachten en idealen dwalen over ons vlakke land. Op een filmische manier probeert Fryslân DOK die visies te vangen en te verbeelden, onder het motto: 'It lân fan moarn freget de moed fan hjoed' (het land van morgen vraagt de moed van vandaag). Bart Kingma doet de interviews, Jan Bensliman en Albert Jensma het camerawerk. De interviews met de schrijvers zijn ook te beluisteren als podcast, te vinden op Spotify en andere podcast-apps onder 'Fryslân DOK, ferhalen fan it flakke lân'. De tekst van de essays wordt gepubliceerd door het tijdschrift De Moanne.

Greet Andringa yn har tún oan it wurk - Foto: Omrop Fryslân

Greet Andringa: ademhalen

Greet Andringa is PRI therapeut (Past Reality Integration). Haar uitgangspunt is: als we worden gedwongen stil te staan, sta dan écht even stil. Ademhalen en naar jezelf luisteren. Greet: "Vrijuit ademhalen, wat een genot! De lucht rustig in en uit je longen laten stromen. Zo gewoon, zo van het begin af aan bij ons, dat we al lang zijn vergeten erbij stil te staan. In- en uit stromende lucht. Schonere lucht. En dat geeft hoop. Als we een tandje minder zetten, gewoon ademhalen en stilstaan, wordt onze omgeving, de lucht, het water ook echt schoner. Het heeft zin en het is mogelijk."

Luister hieronder naar de Podcast 'De berchrede fan it flakke lân: Greet Andringa'

Greet Andringa zegt: "Stilstaan en ademhalen stimuleert creativiteit en de medemenselijkheid: muziekuitvoeringen op het balkon, beeldbel-vergaderingen, grapjes, al die manieren om in verbinding te blijven of te komen: er is meer van dan ooit tevoren. Maar stilstaan en ademhalen, dat lukt niet iedereen, het lukt niet altijd. Heel vaak niet, zelfs. In deze crisis doen we wat we altijd doen als we gevaar zien, alleen nu is het uitvergroot. Want de onveiligheid is van een onbekende soort. Het is overal, komt van alle kanten. Niemand weet hoe lang het duurt, of hoe erg het wordt voor onszelf of voor onze naasten."

Bart Kingma en Theunis Piersma in het veld - Foto: Omrop Fryslân
(advertinsje)
(advertinsje)