"Hij zag altijd de positie van de kleine man"

22 Mei 2020 - 13:34

De Leeuwarder PvdA-fractievoorzitter Andries Ekhart (1954-2020) is donderdag op 66-jarige leeftijd overleden, dat werd vrijdag bekend. Burgemeester Sybrand Buma vertelt dat het als een grote schok kwam dat Ekhart zo plotseling is overleden. Voormalig wethouder Henk Deinum zegt dat het een groot verlies voor de stad en de politiek is.

Andries Ekhart - Foto: PvdA Leeuwarden

"Niemand had dit verwacht," zegt Henk Deinum die in het verleden lang als PvdA-wethouder naast Ekhart werkte. "Veel mensen hebben deze week nog met hem gesproken. Een groot verlies voor de stad, voor de PvdA en de politiek. Ekhart geloofde in het sociaaldemocratische ideaal. Hij was met name een jongen uit Leeuwarden, hij kwam uit een arbeidersmilieu. Hij is altijd dezelfde gebleven. Hij verloochende niemand en het was een humoristische man. Je kon zo goed met hem lachen. En het was een verbinder."

Volgens Deinum zal Ekhart worden gemist in de politiek. "Hij had niet een groot ego en hij kon zichzelf wegcijferen. Dat zie je ook wel eens anders. Hij liep al lang mee en kon alle ins and outs van de lokale politiek. Ook op landelijk gebied speelde hij een rol, hij was lid van verschillende adviesorganen."

"Hij zag altijd de positie van de kleine man"

Ook persoonlijk zal Deinum hem missen. "We waren maten, kun je zeggen. In het college was hij ook altijd constructief, er werd wel fel gedebatteerd en gestreden, maar Andries bleef redelijk en had altijd een grapje als relativering. Hij zag altijd de positie van de kleine man. Vanuit zijn hart had hij daar gevoel voor. Andries was een bescheiden man, maar iedereen mocht hem. De politicus en Andries Ekhart, dat was één en dezelfde persoon."

Oud-wethouder Henk Deinum

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden heeft eigenlijk maar kort met Ekhart samengewerkt, maar hij geeft wel aan dat Ekhart en bijzondere rol in de gemeente had. "Ik heb hem vanaf mijn begin hier meegemaakt omdat hij in de vertrouwenscommissie zat waarmee ik de eerste gesprekken had en daarna speelde hij een grote rol in de gemeenteraad. Het was een zeer sociale man, geliefd bij alle fracties in de raad en in de gemeente. En iemand met een groot hart voor Cambuur, een echte Liwwadder."

Daarom kwam het nieuws ook hard aan. "Het is een hele grote schok voor iedereen in de gemeente. Ik wil mijn medeleven betuigen aan zijn vrouw en kinderen. Het is heel plotseling, een hele grote schok voor iedereen."

"Iemand die het verschil maakte"

Ook volgens Buma kon Ekhart goed mensen verbinden. "Ik heb hem vooral als raadslid meegemaakt. Maar op het moment dat het nodig was, nam hij weer de verantwoordelijkheid om fractievoorzitter te worden. Altijd als er een klus was voor de gemeenschap, dan stond Andries klaar. Hij was een verbinder. Hij zocht altijd een oplossing, vanuit een sociaal hart. Hij dacht na over de gevolgen van beslissingen voor de mensen. Iemand die verschil maakte in de raad en in de gemeente."

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden

(advertinsje)
(advertinsje)