Coronanieuws 22 mei: Geen coronapatiënten opgenomen deze week; één dode

22 Mei 2020 - 22:30

In dit liveblog melden wij al het nieuws rondom het coronavirus.

  • Het was druk met Hemelvaartsdag, maar niet gevaarlijk druk;
  • Syb van der Ploeg en Henk Angenent fietsten langs elf verpleeghuizen;
  • Er zijn 65 mensen in Fryslân overleden; er zijn 585 mensen positief getest.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

22:00
Einde van dit liveblog

We zijn aan het einde gekomen van dit liveblog van vrijdag 22 mei. Dit was het belangrijkste nieuws van deze dag:

19:21
Videodagboek over revalidatie: "Mensen zijn conditioneel heel erg achteruit gegaan"

In haar vlog vertelt Karen Langereis dat de revalidatie van oud-coronapatiënt veel indruk op haar maakt. Niet alleen het emotionele verhaal dat mensen met zich meebrengen, maar ook de achteruitgang in de conditie.

18:12
Muziek maken in coronatijd

Nu de repetities en concerten van alle muziekverenigingen niet doorgaan en de muziek stilstaat, wordt op een nieuwe manier muziek gemaakt. Veel korpsen zoeken naar nieuwe manier om dat samen toch te kunnen doen.

Een populaire manier van muziek maken in deze tijd zijn de zogenoemde split-screen video's. In die filmpjes neemt iedere muzikant hetzelfde muziekstuk op met de telefoon en die worden dan onder elkaar geplakt. De muzikanten hebben zo toch een beetje het idee dat ze samen spelen.

17:44
Groepsaccommodaties zetten deuren weer open

Groepsaccommodaties zetten dit weekend langzaamaan de deuren weer open. Na de laatste persconferentie kunnen de recreatie-organisaties weer groepen van 30 mensen ontvangen. Maar door de 1,5 meter-maatschappij worden ruimtes waar anders 100 gasten verblijven, nu maar door 15 man bezet.

Vanaf maart tot en met oktober is het meestal erg druk bij zeilschool Pean in Nes, bij Akkrum. Waar normaal plek is voor 150 mensen, kunnen er door de 1,5 meter-maatschappij maar een handvol mensen komen. "Op dit moment hebben we drie gezinnen die hier verblijven, zij zitten in de grote eetzaal allemaal los van elkaar aan een grote tafel," vertelt coördinator Rienk de Jonge van Pean.

17:26
De Lawei op 2 juni weer open

Schouwburg De Lawei in Drachten opent op 2 juni weer zijn deuren. In één zaal, de Rutger Hauer-filmzaal, worden van dinsdag tot en met zaterdag drie films vertoond en op zondag twee.

Alle zalen van De Lawei zijn sinds 13 maart gesloten vanwege de coronamaatregelen. Vanaf juni mogen podia weer maximaal 30 bezoekers per voorstelling ontvangen. De horeca in de schouwburg zal beperkt geopend zin. Reserveren is daarvoor verplicht.

Bezoekers mogen maximaal 15 minuten van tevoren aanwezig zijn en bij de deur zal met hen een controlegesprek worden gevoerd. Bezoekers krijgen een vaste plek toegewezen. De garderobe is dicht en tijdens de voorstelling kunnen mensen niet naar het toilet, maar daarvoor wel. Kaarten kunnen bij voorkeur online en anders telefonisch worden gekocht. In De Lawei ezlf is er een looproute gemaakt.

16:54
Steunplan voor cultuursector

De provincie moet de regie pakken om de culturele sector in Fryslân te helpen in de coronacrisis, dat vindt de fractie van D66 in Provinciale Staten. Volgens de partij moet er een steunplan komen, anders kost de crisis veel culturele ondernemers en instellingen de kop.

Gedeputeerde Staten zouden moeten uitzoeken waar in Fryslân precies de knelpunten zitten. De provincie zou met gemeenten en de cultuursector een gerichte aanvraag voor extra geld moeten doen, vindt D66. Maar de provincie moet zelf ook extra investeren, vindt de fractie.

Als een initiatief of gezelschap in de culturele sector verdwijnt, is het vaak ook voorgoed verloren, schrijft de fractie. Dat geldt bijvoorbeeld voor openluchtspellen.

16:53
Mensen dumpen spullen bij kringloopwinkels

Een opvallend bericht vrijdagochtend in een van de landelijke ochtendbladen.'Iedereen denkt alles maar bij ons te kunnen lozen' was de uitspraak van een medewerker van een kringloopwinkel in Amsterdam. Nu veel mensen thuis zitten en daar de boel opruimen, krijgen kringloopwinkels veel spullen te verstouwen. Maar soms is dat meer puin dan bruikbaar spul.

Een situatie waar bepaalde kringloopwinkels in Fryslân aan het begin van de coronacrisis ook wel bang voor waren. "Onze medewerkers zeiden al, nu dumpen al die mensen die thuis de boel schoonmaken natuurlijk hun troep bij ons," vertelt Renny Ausma van Kringloop Grou. "Gelukkig lijkt dat mee te vallen."

16:39
Aantal sterfgevallen vorige week laagste ooit

Er zijn afgelopen week 88 mensen overleden in Fryslân. Dat is het laagste aantal sterfgevallen in één week van heel 2020. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS gaat ervan uit dat daar nog een aantal bij komt en dat het volledige cijfer uitkomt op 104.

Tot nu toe was de week van 17 februari die met de minste stergevallen, toen waren er 108. Het hoogtepunt aan sterfgevallen was in de week van 6 april. Toen telde het CBS 161 sterfgevallen.

Landelijk gezien lag het sterftecijfers vorige week voor het eerst in maanden ook lager dan normaal. Volgens de onderzoekers is het gebruikelijk dat een piek in het aantal sterfgevallen wordt gevolgd door een dal. Dat was ook zo na de griepepidemie van twee jaar geleden.

15:58
Verschillende bloedpriklocaties weer open

Vanaf maandag openen verschillende bloedpriklocaties van Hal Fryslân (gefaseerd) weer hun deuren. Patiënten kunnen weer bloedprikken in het Crystallic in Leeuwarden, Kleyenburg in Franeker, Gezondheidscentrum Voorz.Org in Kollum en MFC De Skâns in Gorredijk.

De exacte startdata en openingstijden staan op de website van Hal Fryslân. De komende weken volgen er meer locaties in Fryslân.

Patiënten met corona-gerelateerde klachten, zoals hoesten, niezen, koorts en/of benauwdheid, wordt gevraagd de locatie niet te bezoeken. Of als zij de afgelopen twee weken met een coronapatiënt in aanraking zijn geweest. Ook wordt patiënten gevraagd om, als het kan, alleen binnen te komen.

15:48
Planetarium maandag weer open

Het Eise Eisenga Planetarium opent op Pinkstermaandag om 12.00 uur weer zijn deuren voor publiek. Het is sinds de opening in 1781 amper voorgekomen dat mensen niet konden langskomen in het Planetarium.

Vanwege de coronamaatregelens moeten bezoekers zich nu van tevoren melden. Er kan maar een beperkt aantal mensen naar binnen. Er geldt ook een vaste looproute door de expositie. Er wordt nog wel altijd uitleg gegeven in de Planetariumkamer.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(advertinsje)
(advertinsje)