liveblog | 22 mei 2020

Coronanieuws 22 mei: Geen coronapatiënten opgenomen deze week; één dode

In dit liveblog melden wij al het nieuw rondom het coronavirus.
Laatst bijgewerkt: 2 november 2020, 16:41 uur
22:00

Einde van dit liveblog

We zijn aan het einde gekomen van dit liveblog van vrijdag 22 mei. Dit was het belangrijkste nieuws van deze dag:
19:21

Videodagboek over revalidatie: "Mensen zijn conditioneel heel erg achteruit gegaan"

In haar vlog vertelt Karen Langereis dat de revalidatie van oud-coronapatiënt veel indruk op haar maakt. Niet alleen het emotionele verhaal dat mensen met zich meebrengen, maar ook de achteruitgang in de conditie.
Karen Langereis
18:12

Muziek maken in coronatijd

Nu de repetities en concerten van alle muziekverenigingen niet doorgaan en de muziek stilstaat, wordt op een nieuwe manier muziek gemaakt. Veel korpsen zoeken naar nieuwe manier om dat samen toch te kunnen doen.
Een populaire manier van muziek maken in deze tijd zijn de zogenoemde split-screen video's. In die filmpjes neemt iedere muzikant hetzelfde muziekstuk op met de telefoon en die worden dan onder elkaar geplakt. De muzikanten hebben zo toch een beetje het idee dat ze samen spelen.
17:44

Groepsaccommodaties zetten deuren weer open

Groepsaccommodaties zetten dit weekend langzaamaan de deuren weer open. Na de laatste persconferentie kunnen de recreatie-organisaties weer groepen van 30 mensen ontvangen. Maar door de 1,5 meter-maatschappij worden ruimtes waar anders 100 gasten verblijven, nu maar door 15 man bezet.
Vanaf maart tot en met oktober is het meestal erg druk bij zeilschool Pean in Nes, bij Akkrum. Waar normaal plek is voor 150 mensen, kunnen er door de 1,5 meter-maatschappij maar een handvol mensen komen. "Op dit moment hebben we drie gezinnen die hier verblijven, zij zitten in de grote eetzaal allemaal los van elkaar aan een grote tafel," vertelt coördinator Rienk de Jonge van Pean.
17:26

De Lawei op 2 juni weer open

Schouwburg De Lawei in Drachten opent op 2 juni weer zijn deuren. In één zaal, de Rutger Hauer-filmzaal, worden van dinsdag tot en met zaterdag drie films vertoond en op zondag twee.
Alle zalen van De Lawei zijn sinds 13 maart gesloten vanwege de coronamaatregelen. Vanaf juni mogen podia weer maximaal 30 bezoekers per voorstelling ontvangen. De horeca in de schouwburg zal beperkt geopend zin. Reserveren is daarvoor verplicht.
Bezoekers mogen maximaal 15 minuten van tevoren aanwezig zijn en bij de deur zal met hen een controlegesprek worden gevoerd. Bezoekers krijgen een vaste plek toegewezen. De garderobe is dicht en tijdens de voorstelling kunnen mensen niet naar het toilet, maar daarvoor wel. Kaarten kunnen bij voorkeur online en anders telefonisch worden gekocht. In De Lawei ezlf is er een looproute gemaakt.
16:54

Steunplan voor cultuursector

De provincie moet de regie pakken om de culturele sector in Fryslân te helpen in de coronacrisis, dat vindt de fractie van D66 in Provinciale Staten. Volgens de partij moet er een steunplan komen, anders kost de crisis veel culturele ondernemers en instellingen de kop.
Gedeputeerde Staten zouden moeten uitzoeken waar in Fryslân precies de knelpunten zitten. De provincie zou met gemeenten en de cultuursector een gerichte aanvraag voor extra geld moeten doen, vindt D66. Maar de provincie moet zelf ook extra investeren, vindt de fractie.
Als een initiatief of gezelschap in de culturele sector verdwijnt, is het vaak ook voorgoed verloren, schrijft de fractie. Dat geldt bijvoorbeeld voor openluchtspellen.