Ook in Tweede Kamer vragen over plan minister om Tresoar af te stoten

21 maaie 2020 - 07:25

Er komen Kamerfragen over het voorstel van minister Arie Slob om alle historische centra, waaronder Tresoar, met ingang van 2024 af te stoten. De instellingen zouden dan niet meer onder een Rijksregeling vallen. Dat is tegen het zere been van onder meer het Friese CDA-Kamerlid Harry van der Molen, die er vragen over stelt aan de minister.

De stúdzjeseal fan Tresoar yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

"De minister kan zijn handen niet aftrekken van het Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar", zegt Van der Molen. Ook volgens de provincie Fryslân kan dat niet. Tresoar is belangrijk voor de Friese taal en cultuur en het Rijk heeft daar een zorgplicht voor. Daarom stuurde de provincie eerder ook al een brief met zorgen naar de minister.

Als het plan van Slob doorgaat, vallen de twaalf instituten in Nederland voortaan onder de provincies en gemeentes.

Internationale verplichtingen

"Tresoar is een bewaar- en verzamelplaats dat met de Friese taal en literatuur te maken heeft. En er zijn internationale verplichtingen voor de Rijksoverheid om de tweede Rijkstaal daarin te bedienen." Volgens de provincie is het Rijk met de Bestuursafspraak Friese Taal en Cultuur en het Europees Handvest verplicht zich in te zetten voor Tresoar.

Ook wat Van der Molen betreft moet het plan van Slob worden aangepast.

(advertinsje)
(advertinsje)