liveblog | 20 mei 2020

Coronanieuws 20 mei: Leeuwarder terrassen vanaf 1 juni weer open

In dit liveblog melden wij het laatste nieuws over het coronavirus.
Laatst bijgewerkt: 2 november 2020, 16:39 uur
woensdag 20 mei 2020
23:00

Einde van dit liveblog

We zijn aan het eind gekomen van dit liveblog van woensdag 20 mei. Dit was het belangrijkste nieuws van vandaag:
Donderdag zijn we er weer met een nieuw liveblog.
21:37

Toiletten bij strandtenten mogen open, paviljoens blijven dicht

Openbare toiletten op het strand mogen op veel plaatsen langs de Noordzeekust weer open. Dit hebben de veiligheidsregio's en kustgemeenten besloten, zegt voorzitter Jan Lonink van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ).
Het gaat om toiletvoorzieningen van strandpaviljoens die vanaf het strand bereikbaar zijn zodat mensen niet door een strandtent hoeven. De paviljoens zelf blijven nog gesloten voor publiek. Voor het schoonhouden van de toiletten gelden de richtlijnen van het RIVM.
20:56

Kabinet niet meer wekelijks in coronacrisisberaad

Nu de corona-uitbraak meer onder controle lijkt te zijn en een flink aantal maatregelen worden versoepeld, wil het kabinet ook zijn wekelijkse crisisberaad over de epidemie op een lager pitje zetten. Het is de bedoeling dat het zogeheten Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) na volgende week woensdag eerst niet meer samenkomt, bevestigen ingewijden na berichtgeving door de NOS.
Sinds het coronavirus in maart om zich heen sloeg, bogen premier Rutte en de meest betrokken ministers en diensten zich in de MCCb over de bestrijding van de epidemie. De commissie kan net als een gewone ministerraad besluiten nemen en kreeg het voortouw in de coronabestrijding. Na afloop stonden Rutte, coronaminister De Jonge en andere kopstukken de pers te woord.
Nu de virusuitbraak aan het uitdoven is en de maatschappij langzaam weer op gang komt, denkt het kabinet eerst zonder het crisisberaad te kunnen. De ministers die het meest met de coronacrisis te maken hebben, blijven wel overleggen in een gewone commissie van de ministerraad, is het plan. Mocht het toch weer misgaan met het virus, dan kunnen ze de MCCb opnieuw bij elkaar roepen.
De MCCb heeft zo de handen vrij voor een eventuele nieuwe crisis, zoals de aanhoudende droogte.
20:30

Vakbond CNV wil dat vleesbedrijven productie tijdelijk verlagen

Bedrijven in de vleessector moeten wat het CNV betreft hun productie tijdelijk verlagen. De vakbond wil dat omdat de situatie nu vanwege het coronavirus niet veilig genoeg is. Het CNV reageert daarmee op de sluiting van een slachthuis in Groenlo woensdag. Van de 212 geteste medewerkers zijn er 45 positief getest op corona.
De vleessector draait grotendeels op arbeidsmigranten en flexwerkers, die vaak dichtbij elkaar wonen en in groepen naar het werk gaan. "We hebben meerdere keren gewaarschuwd hoe kwetsbaar de sector is. Het verbaast ons totaal niet dat er nu opnieuw een corona-haard is. De sector moet de productie tijdelijk drastisch verlagen en nu eerst volop investeren in een veilige werkvloer", zegt CNV-bestuurder Peter de Ridder.
Bij omzetverlies zouden bedrijven volgens het CNV een beroep moeten kunnen doen op financiële steun van de overheid, zodat de werkgelegenheid wel gewaarborgd blijft.
20:14

Studenten blij met erkenning, maar geboden steun 'nog niet genoeg'

Studentenorganisaties zijn blij dat het kabinet in deze coronacrisis nu ook met steun voor studenten komt. Maar volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United is er meer hulp nodig. Ze vinden het ook niet uit te leggen dat studenten en flexwerkers minder recht zouden hebben op compensatie dan iemand die al vastigheid heeft opgebouwd.
De compensatie voor inkomensverlies van studenten en andere flexwerkers is een vast bedrag van 600 euro gedurende drie maanden. Daarvoor moet iemand aantonen dat hij of zij in februari 500 euro of meer verdiende.
"Het blijft pleisters plakken. De steun komt erg laat en het blijft een rigide regeling", zegt voorzitter Bas van Weegberg van FNV Young & United. "Als je net in februari een pechmaand had, of je verdiende 499 euro, dan ben je alsnog de sjaak."

Velen vallen buiten de boot

Zijn collega-voorzitter Alex Tess Rutten van LSVb vult aan: "De gemiddelde student die wij gesproken hebben, verdiende 530 euro per maand. Dat betekent dat er nog een hoop onder de 500 euro verdienden en dus buiten de boot vallen. En op een studentenbudget is dat nog steeds een flinke smak geld om te verliezen."
Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 zijn studenten in hoge mate financieel afhankelijk geworden van extra inkomsten uit bijbanen. Om de structurele afhankelijkheid van de bijbaan te verminderen voeren de LSVb en FNV Young & United sinds vorig jaar samen actie voor afschaffing van het leenstelsel en herinvoering van een basisbeurs.
19:34

NS: Stationswinkels en fietsenstallingen gefaseerd weer open

Verschillende stationswinkels zijn woensdag weer gefaseerd opengegaan. Het ging om winkels van één keten, later volgen er meer winkels. Dat maakte NS bekend. De fietsenstallingen op de treinstations zijn vanaf maandag beschikbaar. Vanaf 1 juni hanteren toiletten met medewerkers weer hun normale openingstijden en kunnen ook bagagekluisjes weer gebruikt worden.
Verder openen ook winkels zoals Kiosk, Etos, Julia's en HEMA binnenkort weer gefaseerd de deuren. Bij verschillende zaken kunnen reizigers mondkapjes kopen. Die zijn vanaf 1 juni verplicht in het openbaar vervoer.
Op stations zorgt de NS voor speciale hulpmiddelen zodat reizigers 1,5 meters afstand kunnen houden. De uitgifte van de OV-fiets, die de afgelopen maanden wel beschikbaar bleef, zal contactloos verlopen. In de fietsenstallingen waar de medewerkers aanwezig zijn, worden de zadel, de sleutel en de handvatten gedesinfecteerd.