Kabinet vervolgt verdere versoepeling van coronamaatregelen

19 Mei 2020 - 19:29

De versoepeling van de coronamaatregelen kan de komende tijd doorgaan. Dat hebben premier Rutte en minister De Jonge zojuist bekendgemaakt op de persconferentie over het coronavirus. Dat betekent dat de routekaart van het kabinet uit de intelligente lockdown vervolgd kan worden.

Foto: ANP

"Het is verantwoord om de stappen te zetten die we in de routekaart hebben afgekondigd", volgens de premier. "De ruimte die er nu is, hebben we met elkaar verdiend. Maar, versoepeling maakt het nog belangrijker om ons aan de regels te houden."

Volgens de premier is de daling van het aantal coronapatiënten op de intensive care en het lagere aantal besmettingen de belangrijkste reden voor een verdere versoepeling. De economische gevolgen zijn volgens de minister-president ook te groot, als er de komende tijd geen versoepeling komt.

Restaurants, terrassen en bioscopen weer open

De verdere versoepeling betekent dat cafés, restaurants en bioscopen vanaf 1 juni weer open kunnen. Mensen mogen weer plaats nemen op het terras, maar wol aan tafeltjes en op anderhalve meter afstand. In cafés en restaurants geldt dat er maximaal dertig personen binnen mogen zijn.

Ook middelbare scholen kunnen op 2 juni weer open. Scholen van basisonderwijs en opvanglocaties mogen na 8 juni weer helemaal open.

Meer bezoek verpleeghuizen

Vanaf 25 mei mogen verpleeghuizen weer bezoek ontvangen. Iedereen die er klaar voor is en voorbereid is mag de deuren weer beperkt open zetten voor bezoek. Alleen als het geen besmetting in het verpleeghuis is, mag elke bewoner een bezoeker ontvangen. Uiterlijk op 15 juni moeten alle instellingen weer een 'vorm' van bezoek kunnen ontvangen.

De planning van het kabinet voor de komende tijd:

25 mei

  • Verpleeghuizen mogen weer op grotere schaal bezoek ontvangen. Binnen een paar weken wordt een regeling voor bezoekers door het hele land opgepakt.

1 juni

  • Buiten mogen mensen weer in grotere groepen bij elkaar komen, maar wel met anderhalve meter afstand. In gebouwen mogen maximaal dertig mensen bij elkaar komen, ook met anderhalve meter afstand.
  • Restaurants en cafés mogen weer open, met een maximum van dertig gasten, exclusief personeel. Mensen moeten reserveren en iedereen houdt anderhalve meter afstand, behalve mensen uit dezelfde huishouding.
  • Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafeltje zitten en anderhalve meter afstand houden.
  • Scholen in het middelbaar onderwijs mogen weer open. Scholen nemen wel maatregelen om afstand te kunnen houden.
  • Bioscopen, musea en theaters mogen weer open, net als muziekscholen. Wel geldt dat er maximaal dertig mensen binnen mogen zijn, en dat er anderhalve meter afstand moet worden gehouden. Voor musea geldt dat niet per se, daar is het aantal bezoekers afhankelijk van de grootte van het gebouw.
  • Het openbaar vervoer rijdt weer volgens de dienstregeling, maar wel alleen voor noodzakelijke reizen. Reizigers die ouder dan 13 jaar zijn moeten verplicht een mondkapje ophebben. Dat geld niet voor buiten de treinen en bussen, daar moet anderhalve meter afstand worden gehouden. Op het niet ophebben van in kapje komt een boete van 95 euro te staan.

8 juni

  • Het basisonderwijs gaat weer helemaal open. Ook opvanglocaties mogen weer open. Noodopvang voor kinderen van werkende ouders is alleen beschikbaar voor mensen die in de zorg werken.

15 juni

  • In het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs wordt er weer langzaamaan begonnen met toetsen, tentamens, praktijklessen en begeleiding van kwetsbare studenten op de instelling.
(Advertentie)
(Advertentie)