CNV-voorzitter Fortuin "Leg het probleem van de werkgever niet bij de werknemer neer"

16 maaie 2020 - 12:44

Door de coronacrisis zitten veel bedrijven in de problemen. Vooral in de reisbranche, de horeca en de evenementensector is het ernstig. Werkgevers zoeken naar mogelijkheden om geld te besparen, door bijvoorbeeld vakantiegeld in te houden of werknemers te vragen om een lager loon te accepteren. Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin kan dat helemaal niet.

"Het regent meldingen van zulke loonoffers", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Meldingen dat werkgevers loon willen inhouden of vakantiegeld niet uitbetalen. Het komt niet alleen bij kleine bedrijven voor, maar ook bij grote. Laatst was nog een melding van een verzekeringsbedrijf met tweeduizend mensen die een mail kregen dat ze 20 procent van het salaris in moesten leveren."

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Morele druk

Zoiets kan helemaal niet, zegt Fortuin. "Loon en vakantiegeld zijn primaire arbeidsvoorwaarden en die kan je niet eenzijdig veranderen. Je kan het probleem van de werkgever niet bij de werknemer neerleggen. Het werkt ook nog door in de hoogte van de WW-uitkering, dus wees voorzichtig, en zeg niet te snel ja. Er wordt een morele druk op de werknemers uitgeoefend, zo van, als je niet accepteert dan vraag ik faillissement aan. Maar zo gaan we natuurlijk niet met elkaar om."

Om er iets aan te doen, adviseert Fortuin om lid te worden van een vakbond. "We kunnen praten met werkgevers, van hoe is dit ontstaan? Laat de boeken eens zien en kunnen we een oplossing bedenken. Bij nood kunnen we naar de rechter om het geld te vorderen."

Fortuin maakt zich zorgen over de toekomst. "Het kabinet geeft 90 miljard aan noodmaatregelen uit en dat is mooi dat we, zoals de minister het zegt 'diepe zakken' hebben, en we hebben wekelijks contact over de vervolgstappen. Het is vooral belangrijk dat we mensen aan het werk houden, als dat niet gebeurt dan komen we in een diepe recessie."

CNV heeft een meldpunt geopend over deze kwestie.

Piet Fortuin

(advertinsje)
(advertinsje)