Organisatie noemt online conferentie Vonketon een succes

De organisatie van de online conferentie Vonketon noemt het evenement een succes. De Vonketon is donderdag en vrijdag gehouden en trok 180 deelnemers, vooral uit de drie noordelijke provincies. Vrijdag werd de conferentie afgesloten met de presentatie van de plannen die de afgelopen dagen bedacht zijn.
Online konferinsje Vonketon sukkes fynt organisaasje
Vonketon is opgezet om met concrete plannen te komen voor een duurzame wereld na de coronacrisis. De deelnemers spraken hier online twee dagen lang over en moesten hun plan vrijdag in een video inleveren. Daar slaagden ze maar deels in. Verschillende deelnemers haalden de deadline voor de video niet. Zij konden hun plannen aan het publiek toelichten in een livestream op Youtube.
De deelnemers maakten hun plannen aan de hand van de 17 sociale ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Een aantal voorbeelden daarvan zijn het tegengaan van honger in de wereld, de aarde voorzien van duurzame energie en onderwijs voor iedereen. De deelnemers moesten dit uitwerken voor de noordelijke regio, de Blue Delta genaamd, en als het kon verder uitrollen naar een veel groter gebied.

Genderschijf van vijf

Concrete ideeën die vrijdag al bekend werden, zijn een app voor mensen die met het klimaat aan de gang willen en daar hulp bij zoeken, een zomerschool voor ouderen die niet veel onderwijs hebben gehad om hun kinderen beter te kunnen helpen bij het leren; en een genderschijf van vijf. Met dat laatste plan kunnen bedrijven toetsen of hun werknemersbestand wel divers genoeg is.
Verslaggever Gerrit de Boer deed mee aan Vonketon
Alle filmpjes en plannen worden komende maandag gepresenteerd op een livestream en besproken door een panel van deskundigen. De bedoeling is dat een aantal plannen ook echt worden uitgewerkt en in praktijk worden gebracht.

Ook een Vonketon voor kinderen

Veel deelnemers vonden de online conferentie wel een uitdaging, omdat ze met allerhande apps en platforms online moesten werken en daar nog nooit van hadden gehoord. Maar ze gaven ook aan dat ze door er mee bezig te zijn, veel geleerd hebben en veel meer online kunnen dan ze dachten. 'Doen' blijkt daar bij het "toverwoord". Dan valt het best mee .
De organisatie denkt dat er in de toekomst wel meer van dit soort online conferenties kunnen worden gehouden. Het eerste idee hiervoor is het opzetten van een Vonketon voor kinderen. Wanneer deze zal plaatsvinden, is nog niet bekend.
Gerrit de Boer en Wini Weidenaar over Vonketon