NIOD doet onderzoek naar oorlogsverleden oud-burgemeester Lemmer

15 maaie 2020 - 13:25

Al jaren wordt er over gesproken: de naam van het Burgemeester Krijgerplein in Lemmer. In het verleden zijn meermaals initiatieven ondernomen om de naam van de voormalig burgemeester Marinus Krijger van het plein te halen. De in de jaren '50 bij een verkeersongeluk overleden burgemeester zou in de oorlog verwijtbaar hebben gehandeld.

Foto: Google Maps

Toch is toen besloten om het plein naar de burgemeester te vernoemen. De tegenstand is nu echter te groot geworden: een petitie om de naam te veranderen is al honderden keren ondertekend.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Fryske Marren wil het NIOD, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, daarom onderzoek laten doen naar het verleden van Krijger. "Tot dusver hadden we het gebaseerd op eigen onderzoek en er komen nu ook steeds nieuwe dingen naar voren. Dat was voor ons aanleiding om eens naar een deskundige te gaan om alles op een rijtje te zetten", legt wethouder Roel de Jong uit.

Arrestatie onderduikers

Krijger werd ervan verdacht dat hij in de Tweede Wereldoorlog betrokken is geweest bij de arrestatie van zes Joodse onderduikers in Echtenerbrug. "Er zijn via social media nieuwe dingen naar boven gekomen waarvan wij niet weten hoe die destijds zijn meegenomen in de afweging en hoe het precies zat. Daarom willen wij nu graag een echt feitenonderzoek hebben."

Wethouder Roel de Jong over het onderzoek

Maar hoe kan het dat die verhalen nu pas aan het licht komen? "Deze burgemeester is in functie gekomen nadat hij was veroordeeld en hij is ook nog opnieuw benoemd", volgens De Jong. "Er zijn eerder onderzoeken gedaan. De feiten die daarbij naar boven zijn gekomen, waren, voor zover bij ons bekend, ook de feiten waar toen op is gebaseerd het plein wel zijn naam te geven."

Naar die precieze feiten zal dus nu uitgebreid onderzoek worden gedaan. "Wij vragen het NIOD goed te kijken naar wat de achtergrond is en op welke manier dat eerder een rol heeft gespeeld. Als wij dat op een rijtje hebben, kunnen we er een beslissing over nemen. Het is voor een hoop mensen een uitermate gevoelig en vervelend onderwerp. Maar zorgvuldigheid staat voorop."

(advertinsje)
(advertinsje)