Voor het eerst in 39 jaar geen Profronde Surhuisterveen

15 Mei 2020 - 12:30

De profronde van Surhuisterveen gaat dit jaar definitief niet door. Ook een nieuwe datum in september is vanwege de coronacrisis volgens de organisatie niet haalbaar. "Het is niet verantwoord om te organiseren", zegt voorzitter Albert Helfrich.

in 2017 was het Dumoulin die als eerste over de streep ging in Surhuisterveen - Foto: Omrop Fryslan

"Na de Tour de France komen meestal tienduizenden mensen op het evenement af en dat brengt te veel risico's met zich mee. Ook de gemeente zal geen vergunning verlenen", legt Helfrich uit.

De Tour de France begint volgens de aangepaste wielrenkalender van de internationale wielrenbond eind augustus. De 'vaste' datum waar Surhuisterveen de proefronde op organiseert is de eerste dinsdag na de Tour de France. Dat zou volgens de nieuwe planning dinsdag 22 september moeten zijn.

Grote evenementen worden op basis van de richtlijnen van nu dan echter nog niet toegestaan. Helfrich: "Hoewel met pijn in het hart, hebben we er uiteraard begrip voor dat het evenement niet door kan gaan."

Voor het eerst in 39 jaar niet georganiseerd

Het is voor het eerst in 39 jaar dat de profronde van Surhuisterveen niet wordt georganiseerd. Komend jaar is het exact 40 jaar geleden dat de eerste profronde werd gehouden. "Aanleiding om een profkoers te organiseren was destijds de historische zege van Joop Zoetemelk in de Tour de France. We hopen in 2021 uiteraard groot uit te pakken. We hebben een traditie hoog te houden en zijn zelfs buiten Nederland de wielerwereld een begrip. Daar zijn we trots op."

Naast de profronde organiseert het wielrencomité van Surhuisterveen ook elk jaar de Pieter Weening Classic, een evenement voor sportieve fietsers. Dat evenement gaat mogelijk eind september of begin oktober wel door. "Op basis van de huidige informatie lijkt het geen probleem om de PWC te organiseren. In overleg met de gemeente en de landelijke fietsbond hakken we hierover in juli de knoop door", zegt Helfrich.

(Advertentie)
(Advertentie)