Dag van de waarheid voor Cambuur en haar fans: "Het begint te kriebelen"

Het is een spannende dag voor Cambuursupporters. Donderdagavond om 19.00 uur doet de rechter uitspraak in het kort geding dat SC Cambuur en De Graafschap tegen de KNVB hebben aangespannen. De twee clubs zijn het er niet mee eens dat ze vanwege de beëindiging van de competitie niet promoveren van de eerste divisie naar de eredivisie.
Dei fan de wierheid foar Cambuur en har fans: "Het begint te kriebelen"
"We leven hier al sinds de rechtszaak naartoe en vandaag krijgt dat zijn hoogtepunt. Verwachten en hopen zijn twee dingen, maar ik hoop toch echt dat er gekozen wordt voor een stukje gerechtigheid en dat de balans de goede op valt voor Cambuur en daarmee ook voor De Graafschap", zegt Kees Elzinga, voorzitter van supportersvereniging Kern van Cambuur.
Elzinga ziet nog kans dat de uitspraak van het kort geding positief uitvalt voor de twee voetbalclubs: "Ik heb de rechtszaak gevolgd. Het gaat met name om de procedure die de KNVB heeft uitgevoerd en daar is het wel nodig op aan te merken. Ik denk dat de rechter daar zijn uitspraak op zal stoelen."
© ANP
Kees Elzinga, voorzitter van Kern van Cambuur

"Het begint te kriebelen"

Elzinga merkt dat het erg leeft onder de fans. Steun bij elkaar zoeken, zit er op dit moment niet in, in verband met de anderhalve meter afstand en het samenscholingsverbod. Maar voornamelijk op sociale media praten ze er veel over en sommige supporters komen zelfs, tegen de regels in, naar het Cambuurstadion. "Ook al is alles afgezet met hekken en doeken om de trainingen in alle rust te laten verlopen. Het begint te kriebelen."
Zelf houdt Elzinga hoop dat er toch nog een algemene ledenvergadering komt rond 18 juni. "Ik hoop dat die stemming over wordt gedaan en dat we toch met 20 clubs in de eredivisie spelen volgend jaar."

Vlag uithangen

Cambuur voert donderdag actie en vraagt fans om de vlag uit te hangen. "Zeker op de dag dat de rechter zijn oordeel zal vellen, willen we het nodige doen. Maar die beperkingen zijn er en daar moeten we ons aan houden, willen we de zaak netjes houden. Binnen de beperkingen die er nu zijn, doen we dat met vlaggen."
Omrop Fryslân heeft donderdagavond om 19.00 uur een extra uitzending op radio en televisie met daarin live de uitspraak van het kort geding en de eerste reacties van betrokkenen.
Verslaggever Willem Vermeltfoord was vanochtend bij verschillende fans

Slecht slapen

Twee supporters die de vlag hijsen, zijn Thijs Hoekstra en Bennie Posthumus. Zij komen allebei al jaren bij Cambuur. "Het besluit van de KNVB viel me zwaar en toen sliep ik heel slecht", zegt Hoekstra. Hij volgt de zaak op de voet en hoopt op het beste, maar is ook realistisch. "De rechter heeft eigenlijk niet zoveel te zeggen over een eventuele promotie. Die beslist gewoon of de gang van zaken van de KNVB netjes was."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Bennie Posthumus en Thijs Hoekstra

Soapserie

"Die hele uitspraak van de KNVB is één grote soapserie geweest", zegt Bennie Posthumus. "Het doet zo zeer. Je speelt het hele seizoen geweldig en staat eigenlijk altijd bovenaan. Dan komt er iets tussen en is het ineens weg. De KNVB had gewoon duidelijk moeten zijn vanaf het begin. Dat had veel ellende kunnen voorkomen." Posthumus hijst de vlag, maar weet zelf ook dat het mogelijk wordt. "Die uitspraak verandert, denk ik, niet zoveel aan de promotie. We hopen wel natuurlijk, maar dat hopen we tegen beter weten in."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Taart van De Graafschap

Niet alleen voor Cambuur is het de dag van de waarheid. De Graafschap is als nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie ook niet gepromoveerd. Donderdag kwam de spelersbus van De Graafschap naar het stadion van Cambuur om daar een taart af te leveren.
Ze willen samen optrekken tegen de KNVB. "We willen laten zien dat wij in hetzelfde schuitje zitten", zegt Boudewijn Mecking van De Graafschap. "Het was voor ons beide een grote deceptie, toen we te horen kregen dat we niet promoveerden. Deze taart is een beetje ter verbondenheid."
Het gebaar is door de supporters van Cambuur goed ontvangen. "Het is prachtig dat deze supporters naar Leeuwarden komen", zegt Cambuurfan Hydo Wiersma. "We moeten nu beide kijken wat er vanavond gebeurt. Het is spannend."