De Fietselfstedentocht gaat toch door dit jaar; virtueel op de hometrainer

Geen skûtsjesilen, geen Slachtemarathon en geen festivals, maar de Fietselfstedentocht gaat dit jaar toch door. Hoe dat kan? De organisatie komt met een virtuele editie. Als je mee wilt doen, heb je een fiets nodig die kan worden aangesloten op speciale software. Met een sensor neemt dat programma de fietser mee in de route.
De Fytsalvestedetocht giet toch troch dit jier
Het idee voor de virtuele Fietselfstedentocht komt van Makkumer Nout Wallis de Vries. Hij heeft de tocht al 15 keer gereden en wilde geen editie overslaan. Daarom zocht hij naar een oplossing. "Ik wil de Fietselfstedentocht 50 keer rijden. Op jonge leeftijd bedenk je zoiets. Dus het kan niet zo zijn dat ik dit jaar moet overslaan."
Toen Wallis de Vries contact opnam met Stephan Rekker van de Fietselfstedentocht met zijn idee voor een virtuele tocht, was Rekker direct enthousiast. "Er gaan veel evenementen niet door, begrijpelijk. Maar met het idee van Nout kan dit wel doorgaan. Dus op 1 juni fietsen we 235 kilometer op de hometrainer."
© Omrop Fryslân

Op een scherm

Meedoen betekent dus een fiets in de woonkamer, slaapkamer of in de tuin. Op een scherm zie je jezelf fietsen met de anderen die met jou in de groep starten. De weerstand van het achterwiel wordt bepaald door de software. Als je bergop gaat, krijg je het zwaarder en bergaf krijg je het gemakkelijker. Dus ook goed om zo nu en dan af te wisselen van kopman of -vrouw.
De virtuele tocht kan met maximaal 50 mensen tegelijkertijd worden gereden. Bedoeling is dat iedereen om 05.00 uur start. Bij elke stad krijg je vijf minuten pauze om even iets te eten of om naar de wc te gaan.
Want de Elfstedentocht doe je voor de gezelligheid, het is toch een toertocht.
Nout Wallis de Vries

Een andere route

Helaas heeft de software die de organisatie gebruikt niet de route van de Fietselfstedentocht zelf, je krijgt een andere omgeving te zien. "Nee, helaas fiets je niet de echte Elfstedenroute. Daarom wil ik mensen die in groepen meedoen, aanraden om een extra scherm of tablet ernaast te zetten. Zodat je met een beeldverbinding contact kunt hebben met elkaar. Als je dat met een groepje mensen doet, denk ik dat je een fantastische dag zal hebben."
© Omrop Fryslân, Lennie Bronsveld
Via de mail kunnen deelnemers een stempelkaart krijgen, zodat ze voor de beleving thuis ook kunnen stempelen. De deelnemers krijgen geen echt elfstedenkruisje als ze de tocht helemaal uitrijden. Daar bedenkt de organisatie nog iets op.

Interactief fietsen

Maar is het dan wel leuk om het te doen? Wallis de Vries: "Echt leuk is de Elfstedentocht in de buitenlucht fietsen. Maar ik denk dat dit een mooi alternatief is. Iedereen over de hele wereld kan meedoen. Het is heel interactief." Daarnaast is Wallis de Vries van plan om de tocht heel echt te maken. Hij staat om 04:00 uur op, kleedt zich aan, smeert broodjes en start de software op, zodat hij om 05:00 uur kan starten. "En die vrouw die in Sloten met een pan macaroni komt aanzetten, dat wil ik nog steeds. En ik vraag ook mijn kinderen om af en toe eens de joelen en te schreeuwen als ik aan het fietsen ben. Want de Elfstedentocht doe je voor de gezelligheid, het is toch een toertocht."

Sportieve prestatie

Ook Stephan Rekker denkt er zo over: "Nee, de echte Fietselfstedentocht buiten is natuurlijk de allermooiste. De beleving, de wind, de mensen, de vrijwilligers, alles. Maar dit is ook een hele sportieve prestatie, want 235 kilometer op de hometrainer, dat valt ook nog wel tegen."
Voor Rekker heeft ook elk nadeel zijn voordeel. Hij kan dit jaar weer eens zelf meedoen in plaats dat hij de organisatie moet doent. "Ja ja, ik doe mee dit jaar. Op de hometrainer."
Mensen die deze editie een startkaart hadden gekocht, krijgen een mail van de organisatie om mee te doen. Andere mensen die mee willen doen, kunnen informatie vinden op de website van de Fietselfstedentocht.