Debat over examens: "Leerlingen weten dat het doorgaat, dat moet zo blijven"

13 Mei 2020 - 08:27

In Den Haag staat woensdag een spoeddebat op het programma over het speciaal onderwijs. Aanleiding is een meningsverschil tussen minister van Onderwijs Arie Slob en de Tweede Kamer. De minister wil namelijk dat leerlingen in het speciaal onderwijs eindexamen doen in de vorm van een mondeling examen, maar een meerderheid in de Kamer wil dat niet. Die zegt dat de leerlingen een diploma moeten krijgen op basis van de schoolexamens, zoals in het regulier middelbaar onderwijs.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Dinsdag dienden twee Kamerleden een motie in waarin de minister werd gevraagd om het eindexamen te schrappen. Yvonne Beishuizen van RENN4, dat speciaal onderwijs verzorgt in de drie noordelijke provincies, vindt dat die actie te laat komt. Ze is er dan ook niet voor om de eindexamens niet door te laten gaan.

"We moeten de lijn die ingezet is wel volgen", vertelt Beishuizen. "De leerlingen weten dat het nu wel doorgaat, en dat moet zo blijven. Ze zijn samen met docenten al hard aan het voorbereiden. Ga daarom gewoon door op de ingeslagen weg." Volgens haar zijn er ook grote verschillen tussen het speciaal onderwijs en het regulier middelbaar onderwijs, vooral ook op het gebied van toetsing. "Het gaat hier op een andere manier."

Extra begeleiding en herkansing

Om de kwetsbare leerlingen van het speciaal onderwijs zo goed mogelijk voor te bereiden op hun examens, heeft Beishuizen de afgelopen weken met het ministerie nagedacht hoe ze dat kunnen doen. Daaruit zijn onder andere afspraken voor extra begeleiding en een extra mogelijkheid tot herkansing gekomen.

De examens in het speciaal onderwijs staan in principe vanaf 25 mei op de agenda.

Yvonne Beishuizen

(Advertentie)
(Advertentie)