Bijzondere en kostbare Friese klok gestolen uit Overijssels kasteel

11 Mei 2020 - 22:09

Bij een inbraak in kasteel Twickel in het Overijsselse Delden is afgelopen nacht een bijzondere en zeer kostbare Friese klok gestolen. Dat meldt de politie en schrijft RTV Oost. Hoeveel de klok precies waar is, is niet duidelijk.

Foto: Kasteel Twickel

Uit onderzoek blijkt dat de daders het kasteel binnenkwamen door aan de achterkant van het pand een luik te forceren. Het gaat volgens de politie om maximaal drie daders.

Hoewel de inbrekers het alarmsystemen van het kasteel activeerden, waren de indringers de politie te snel af. Ze zijn gevlucht met een auto die verderop geparkeerd stond. Ook in de omgeving van het landgoed werd niemand aangetroffen.

Klok

De meegenomen klok is kostbaar, uniek en goed gedocumenteerd. Het hoort al eeuwen bij het kasteel. Het gaat om een Hollandse tafelklok, in 1790 gemaakt door de Friese klokkenmaker Johannes Andriesse uit Grou. Hij is de oudst bekende klokkenmaker, schrijft Dorpsarchief Grou. Van hem is bekend dat hij de eerste klokkenmaker in Fryslân was, die naast stoeltjes- en tafelklokken, de staartklok in de handel bracht.

Zijn zoon en kleinkinderen waren ook klokkenmakers. "Zij hebben heel veel uurwerken gemaakt, die werden verkocht aan collega-klokkenmakers in het westen van het land. Die zetten vervolgens hun naam erop en verkochten de klokken als hun eigen werk. Ze waren al heel vroeg met de export bezig", vertelt restaurateur Robert Schilten. Hij heeft zelf nog aan de klok van Andriessen gewerkt.

Beschildering

"Het is een heel unieke klok, omdat hij zo groot is. De hele wijzerplaat is beschilderd en het type beschildering dat erop staat, komt alleen voor op staande klokken. De schildering is erop gesigneerd door Schultz in 1790. Dat is ook al bijzonder, want geschilderde wijzerplaten zijn eigenlijk nooit gesigneerd."

Schilten denkt dat de klok in de jaren daarna is uitgebreid. "Hij is groter gemaakt en van hele mooie ornamenten voorzien. Men heeft er een hele mooie klok van gemaakt." Waarom de klok gestolen is, begrijpt Schilten niet. Het gaat om een unieke klok en die zal niet eenvoudig te verkopen zijn in de antiekwereld. "Ik kan me niet voorstellen hoe je zo'n klok moet slijten."

(advertinsje)
(advertinsje)