Het Sint Christophorilleen: boek over het oudste leen van Fryslân

10 Mei 2020 - 17:30

Het Sint Christophorilleen is een van de oudste lenen van Fryslân. Dit jaar bestaat deze 540 jaar. Reden om een boek te schrijven over het leen dat mensen financieel steunt bij een studie. Tom Harkema is een van de nazaten van de oprichter van het Sint Chrisophorilleen. Hij maakte een boek over de geschiedenis en portretteerde twaalf mensen die met hulp van het leen hun leven met een studie konden verrijken en daarmee een bijdrage leverden aan de maatschappij.

Koen Heerschop - Foto: Simone Scheffer

In 1480 werd het leen gesticht door de rijke koopman Gerrjit van Belcum uit Leeuwarden. In zijn testament beschreef hij de voorwaarden waar de zogenoemde 'beneficanten' aan moesten voldoen om in aanmerking te komen voor steun. De lening was alleen voor de nazaten van de rijke Leeuwarder. In het begin met name voor priesters, maar later werden de studies veel breder.

Rumoerige geschiedenis

Het leem kent een rumoerige geschiedenis. Zo werd er ruzie gemaakt door nabestaanden over wie er wel of niet gebruik kon maken van steun. Pas aan het einde van de achttiende eeuw kwamen er reglementen op papier en werd het toezicht in handen gegeven van autoriteiten buiten de familie. En dat is nu nog steeds zo.

Schrijver Tom Harkema van het boek 'Het gezicht van het Sint Christophorileen'

Het nageslacht van Van Belcum is intussen uitgegroeid naar honderdduizenden mensen. Er is een aantal bekende Nederlanders bij, zoals Geert Mak, Geert Wilders en Wieteke van Dort. Ook de actrice Audrey Hepburn is verre familie van de rijke koopman. Zij heeft geen gebruik gemaakt van het stipendium.

Anske Zwalua - Foto: Simone Scheffer

Veel anderen wel. Twaalf daarvan vertellen hun verhaal in het boek. Van jonge tot al gepensioneerde mensen worden geportretteerd. Zo kon de 59-jarige Anske Zwalua uit Tzummarum fiscaal recht studeren met de financiële steun van het leen en de 79-jarige les Bijlsma kon biologie studeren.

Ook anno nu worden studenten nog gesteund. Koen Heerschop uit Sneek groeide op in Duitsland. Hij studeerde geneeskunde en is nu anesthesioloog. Zijn droom is straks als dokter bij een hulporganisatie te werken.

Het boek is te koop bij Het Boekhuis in Bolsward en er zijn een paar honderd van gedrukt. Het boek kan daar besteld worden. Het kost vijftien euro. Wie het wil bestellen kan dat bedrag overmaken naar de rekening NL41RABO0372112463 met vermelding van naam en adres.

Trefwoorden: 
cultuur boek Tom Harkema
(advertinsje)
(advertinsje)