Omrop TIP: Oud-Bolswarder blaast wondermotor nieuw leven in

10 Mei 2020 - 09:15

Uitvinder en oud-Bolswarder Willibrordus van der Weide blaast de wondermotor van Johannes Wardenier nieuw leven in. Met een ingenieur in Oekraïne heeft hij al een werkend proefmodel gemaakt, dat voor een groot deel is gebaseerd op de theorie achter Wardeniers brandstofloze motor uit de jaren dertig. Hoe serieus moeten we dit nemen?

Foto: Eigen foto

Een motor die op mest loopt en verder werkt op basis van een principe dat Johannes Wardenier in de jaren dertig al heeft bedacht. Het klinkt niet al te logisch, maar de Friese uitvinder Willibrord van der Weide, claimt dat het kan. Sterker nog, in Oekraïne zou hij met een ingenieur al een werkend prototype heeft gemaakt.

Uitvindingen

Van der Weide, die is geboren in Bolsward, heeft onder meer gewerkt aan uitvindingen voor de zuivel en de ontwikkeling van meststoffen op basis van wei. Hij is al jaren geïnteresseerd in de zogenaamde 'brandstofloze motor', die Wardenier in de jaren dertig wereldberoemd maakte.

In Wolvega zou een grote fabriek worden neergezet om zijn motoren te bouwen. Maar dat is er nooit van gekomen omdat Wardenier naar een gesticht werd gebracht en zijn model, volgens de verhalen, door 'hoge heren' werd meegenomen en nooit is teruggevonden. Zo is het verhaal van Wardenier altijd een mysterie gebleven.

Willibrord van der Weide over de wondermotor

Van der Weide heeft het principe van de Wardenier-motor overgenomen, maar daar mest als 'brandstof' aan toegevoegd. In lijn met de plannen die Wardenier vroeger had, wil hij zijn prototype graag presenteren op het gemeentehuis van Weststellingwerf.

Als de grenzen weer opengaan, wil hij zijn proefmodel van Oekraïne naar Fryslân halen en bij de ontwikkeling meer deskundigen betrekken. Op de vraag of hij nu een fantast of een genie is, zegt Van der Weide: "Ik ben een realist, een compleet-denker".

Zondag meer over Willibrordus van der Weide in het radioprogramma Buro de Vries bij Omrop Fryslân.

(advertinsje)
(advertinsje)