De Harmonie gaat niet open voor dertig man publiek

07 maaie 2020 - 18:34

We kunnen niet open gaan voor dertig man publiek. Laat dat duidelijk zijn. Directeur Marijke van der Woude van schouwburg De Harmonie is niet onverdeeld positief over het nieuws voor de culturele sector dat woensdag bekend gemaakt werd op de persconferentie door premier Rutte en minister De Jonge.

Harmonie-direkteur Marijke van der Woude thús yn Súdhorn - Foto: Omrop Fryslân

De culturele sector mag, met veel beperkingen, de deuren per 1 juni weer openen. In eerste instantie mogen er niet meer dan dertig mensen in het publiek zitten. Als dat goed gaat in het aantal besmettingen niet stijgt, gaat dat getal een hoog naar honderd. De maatregelen betekenen een financiële strop die bovenop de tekorten komen die er al waren bij de harmonie.

"100 is nog te weinig "

De kracht van de theater is dat mensen samen een voorstelling meemaken en dat kan nu niet. Als het maximale aantal bezoekers omhoog gaat van dertig naar honderd is dat nog te weinig, zegt Van der Woude. Maar, voegt ze eraan toe, we hebben ook een maatschappelijke functie en zullen er alles aan doen om nieuwe dingen te organiseren,

"Topjaar loopt sneu af "

Het steunfonds dat het kabinet aankondigde, is heel belangrijk voor De Harmonie. De afgelopen jaren heeft de schouwburg flink wat geld uit de markt gehaald. Dat ligt nu ook stil en dus komt er ook geen geld binnen. "Aan het begin van dit jaar dachten we nog dat het een topjaar zou worden. Sneu dat dat nu niet gebeurd is. Wij zijn terug bij af", zegt Van der Woude.

De Harmonie zal niet zo snel omvallen, maar dit kan niet geen eeuwigheid gaan duren. aldus de directeur. Ze wil in het najaar weer open gaan als dat mogelijk is.

(advertinsje)
(advertinsje)