Sportscholen en wellness-centra nog maanden dicht: "Het is onbegrijpelijk"

07 maaie 2020 - 18:21

Voor veel ondernemers bracht de persconferentie van woensdagavond vooral goed nieuws, maar niet alle bedrijven hebben zulk positief nieuws gekregen. Zo moeten sauna's en sportscholen nog tot 1 september dicht. Dat terwijl veel bedrijven zich al klaar maken om binnenkort weer open te gaan.

Wellness-centrum Leeuwerikhoeve in Burgum zit midden in een grote verbouwing. Eigenlijk zou het nieuwe deel op 4 september feestelijk geopend worden, maar door de coronacrisis heeft eigenaar Eric Humme dat naar voren gehaald. Bouwvakker hebben in weekenden doorgewerkt zodat op 1 juni alles klaar is. Zo hoopt Humme de schade van de afgelopen maanden wat op te kunnen vangen.

De schok was dan ook groot toen hij woensdag naar de persconferentie keek: "Het is onbegrijpelijk. We hebben hier 7.000 vierkante meter. Dat biedt veel meer ruimte dan de horeca in bijvoorbeeld het centrum van Leeuwarden." De horeca mag vanaf de komende maand weer dertig gasten binnenlaten. Dat had voor Humme niet uit gekund, maar op 1 juli mogen er weer 100 mensen naar binnen. Dat zou voor hem wel een oplossing zijn. "Wij laten het hier nu bij zitten. Wij kijken nu met de branchevereniging of we toch voor 1 september open mogen."

Ook sportscholen moeten nog lang wachten tot ze weer gasten kunnen ontvangen. Terwijl bij Health Center Plantinga in de Westereen alls in het werk is gezet om anderhalve meter-proof te worden. Over de hele vloer zijn linten geplakt die aangeven hoe dicht je bij elkaar mag komen en fitness-apparaten zijn verder uit elkaar gezet.

"Wij waren er vanuit gegaan dat we binnenkort weer los konden. Ik denk ook echt dat dat wel mogelijk is", vertelt Klaas de Bruin, een van de eigenaars. De Bruin heeft nog geluk dat hij achter de sportschool nog een groot grasveld heeft. Daar werden al lessen aan kinderen gegeven en vanaf maandag mogen er ook weer lessen worden gegeven aan volwassenen. Dat helpt een beetje, maar het is eigenlijk niet genoeg. "We redden het wel, maar dit moet niet te lang meer duren."

(advertinsje)
(advertinsje)