Zeearenden in De Alde Feanen paren wel, maar broeden niet voor de camera

07 Mei 2020 - 15:43

Meer dan een miljoen mensen hebben de afgelopen weken met webcams naar vogels in natuurgebieden gekeken. Een groot succes, ook voor De Alde Feanen. Maar in het nest waar twee zeearenden hebben gebroed hing geen camera. "Ze hadden drie kilometer verderop een nieuw groot nest gemaakt", zegt Andries Dijkstra van It Fryske Gea.

Byld fan de kamera yn De Alde Feanen - Foto: It Fryske Gea

"Het gaat om hetzelfde paartje dat de afgelopen drie jaar ook in De Alde Feanen heeft gebroed." Toen deden ze dat in een nest waar een camera was. "Ze hadden nog wel een binding met het oude nest. Dat was fantastisch om te zien, ze kwamen nog regelmatig bij dat oude nest langs. Ze hebben er een paar keer gepaard, het was hun liefdesnestje."

De haviken, die er ook met het nest bezig waren, vonden dat volgens Dijkstra maar niets. Daarom maakten de zeearenden dat nieuwe nest, drie kilometer verderop. Waar dus geen camera was. "Om dat voor te bereiden met zo'n camera moet je al heel vroeg beginnen", zegt Dijkstra. "En inmiddels zijn ze al klaar met broeden. Met een telescoop kun je de jongen zien zitten. Het duurt nog wel even voordat ze uitvliegen."

Ik vind het ook wel een beetje mooi, dat die beesten denken: 'ja mensen, dat hebben jullie mooi bedacht, maar we doen het lekker anders'.

Andries Dijkstra van It Fryske Gea

Is het teleurstellend dat de zeearenden juist een plek hebben gevonden zonder camera? "Natuurlijk, we hadden er graag een camera bij gehad. Maar de natuur laat zich niet dwingen. En ik vind het ook wel een beetje mooi, dat die beesten denken: 'ja mensen, dat hebben jullie mooi bedacht, maar we doen het lekker anders'."

Volgend jaar weer?

Of er volgend jaar opnieuw camera's in De Alde Feanen hangen is nog even afwachten. Dijkstra: "We hebben het er wel even over gehad, of het ook mogelijk is om een camera bij dat nieuwe nest te krijgen. Het is technisch gezien wel heel ingewikkeld. Als het een beetje kan, dan proberen we het wel. Maar je moet niets verstoren, zeearenden zijn daar wel een beetje gevoelig voor."

Broedsucces is het belangrijkst

Al met al is Dijkstra tevreden over de beelden die de afgelopen periode zijn vastgelegd. "Het is schitterend wat je ziet. De buizerd komt langs, de zwarte kraai, appelvinkjes, nijlgans, de steenmarter. Het was een heel dynamische periode. Het broedsucces kon je dan niet zien, maar dat er succes was, is voor ons als vogelliefhebbers het belangrijkste."

Andries Dijkstra van It Fryske Gea

(advertinsje)
(advertinsje)